„О, движенье славно…!”

0
464

Изложба, посветена на 140- годишнината от Априлското въстание, бе открита на 15 април в фоайето на РБ „Христо Смирненски” :

Експозицията под надслов : „О, движенье славно…!” представя богата художествена и историческа литература по темата, албуми със снимки на паметните места и героите от 1876 год., както и обща карта на въстаналите селища.

В 9-те витрини са показани и репродукции на картини на З.Бояджиев, С.Русев, Д. Гюдженов, П. Морозов, В.Стайков и А.Пиотровски, грамофонни плочи и компактдискове със записи на популярни песни, стихове и спомени на участници в априлската епопея :

Отделено е специално място и на театралните и филмови постановки, възкресили събитията отпреди век и половина – телевизионният сериал „Записки по българските въстания”, двете екранизации на романа „Под игото”от 1952 и 1987 год. и спектаклите на Народния театър по безсмъртната Вазова творба:

Сред най-интересните експонати е статия за Априлското въстание от 9 юни 1876 година на вестник „Нова България” :

„Сонет за кланетата на християни в България” на О.Уайлд и „Крокет в Уиндзор” на И.Тургенев са две от творбите в експозицията, които акцентират върху силния отзвук по света от кървавия разгром на Априлското въстание.
Посетителите могат да видят и една доскоро неизвестна снимка на Райна Княгиня като учителка след Освобождението. Тя е публикувана в книгата „Лечители – бунтовници”, която съдържа очерци и биографични материали за здравните дейци през Априлското въстание. Освен за Райна Попгеоргиева, която става първата дипломирана българска акушерка, сборникът разказва и за лекаря на „Хвърковатата чета”д-р Васил Соколски, както и за Павел Бобеков и Георги Зафиров – също активни участници във въстанието с медицинско образование.

Любопитен е и представеният в изложбата фолклорен сборник с нотите и текста на народната песен от Средногорието „Тодор си писмо написа”. В нея е възпят Тодор Каблешков, чието „кърваво писмо”слага началото на Априлското въстание преди 140 години.