Апостолът на българската свобода Васил Левски в литературата и изкуството

ИЗЛОЖБА 1- 29 февруари

0
1038

Тематична изложба „Апостолът на българската свобода Васил Левски в литературата и изкуството” може да бъде видяна от 1 до 29.II.2016г. във фоайето на РБ „Христо Смирненски”. Експозицията включва множество документални и художествени творби, посветени на Дякона, негови снимки, скулптурни портрети и паметници, репродукции на картини, филмови и театрални енциклопедии и списания, грамофонни плочи и нотни издания.

Зад витрините могат да бъдат видени всичките 7 безспорно установени снимки на Дякона. Най-старата от тях е от август 1867 год. и представя Левски като знаменосец в четата на Панайот Хитов. Снимката е направена в Белград от един от пионерите на българската фотография – Анастас Карастоянов (1822-1880).

Първият художник, нарисувал Левски, е неговият приятел и сподвижник Георги Данчов – Зографина (1846 – 1908). Чирпанлията създава три портрета с маслени бои и няколко литографии с образа на видния наш революционер.
В експозицията са показани и репродукции на повечето най-известни живописни платна за Дякона, нарисувани от Борис Ангелушев, Никола Кожухаров, Васил Стоилов, Дечко Узунов, Руска Маринова, Калина Тасева, Жечко Попов, Найден Петков и др. Сред най-интересните картини е „Левски със съратници в с. Ябълково при станцията на баронхиршовата железница” на Н. Кожухаров , която изобразява едно от посещенията на Апостола в Хасковския край.

Изложбата включва и множество материали за първия филм за Левски – „Бунтът на робите”на Васил Гендов, сниман през 1933 год. С него се поставя началото на звуковото кино у нас. Сред актьорите, играли Апостола, е и хасковлията Илия Добрев, който през 70-те години се снима в телевизионния сериал „Демонът на империята”.

Наред с добре познатите произведения на българските класици И.Вазов, Х.Ботев,Л. Каравелов и З.Стоянов, сред подбраната литература за Левски са нашумелият роман на Мерсия Макдермот „ Апостолът на свободата”, биографичната книга на проф. Иван Унджиев „Васил Левски”, „Процесът 1873” на В. Мутафчиева, ”Левски” на Яна Язова, кинороманът на Радой Ралин „Аз съм Левски”, пиесите на К.Илиев „Великденско вино”и „Тайната вечеря на дякона Левски” на Стефан Цанев. Любопитство буди и показаният в изложбата чернови вариант на финала на прочутото стихотворение „Обесването на Васил Левски”, поместено в книгата „Автентичният Ботев”.

Експозицията представя и някои от най-известните паметници на Левски, дело на Рудолф Вейр, Франц Новак, Марин Василев, Жеко Спиридонов, Любомир Далчев, Иван Лазаров и др. Хасковският скулптор Иван Парасков също е сред творците, ваяли образа на Апостола.

Ученици от СОУ “Васил Левски” – Хасково, 170-годишнината от основаването на което ще се чества тържествено идната седмица и ученици от ОУ “Климент Охридски” посетиха изложбата ” Апостолът на българската свобода Васил Левски в литературата и изкуството” и се запознаха с живота и делото на Апостола.

Над 380 деца посетиха изложбата на РБ „Христо Смирненски”, посветена на Апостола на свободата. Експозицията се радва на огромен интерес от страна на ученици от 1-ви до 11 клас от хасковските училища „Васил Левски”, „Климент Охридски”, Природо-математическата гимназия и Гимназията с преподаване на чужди езици „Проф. д-р Асен Златаров”. Най-голямо любопитство сред подрастващите предизвика фототипното издание на джобното тефтерче на Левски, репродукциите на картини, свързани с идването на Дякона в Хасковския край, а също така снимки на най-известните актьори в ролята на Апостола, сред които е и починалият на 19 февруари хасковлия Илия Добрев.