Витрина за живота и творчеството на Ван Гог

0
105

На 30 март се навършват 170 г. от рождението на прочутия нидерландски художник-постимпресионист Винсент Ван Гог (1853 – 1890).  През краткия си 37-годишен живот  той създава около 2 000 рисунки и картини. Сред тях са знаменитите „Слънчогледи”, „Звездна нощ”, „Портрет на д-р Гаше” и др.  Бъдещият художник е роден в селцето Грот Зюндерт в семейството на пастора Теодор Ван Гог и жена му Анна, която ражда още 5 деца. След като сменя няколко частни пансиона, на 15 г. Винсент зарязва учението и се връща у дома. През 1869 г. с протекциите на чичо си започва работа във фирма в Хага, която търгува с картини. След 4 г. Ван Гог е прехвърлен в нейния лондонски филиал, където разгръща таланта си на познавач на живописта и добър търговец. През 1874 г. той се мести в централния офис в Париж, но радикалните му и силно религиозни възгледи за изкуството скандализират клиентите и водят до уволнението му. Увлечен от Библията, през 1876 г. Ван Гог решава да стане пастор. След тримесечно обучение в Белгия, през 1878 – 1879 г. той проповядва сред миньорите в областта Боринаж, а в свободното си време рисува техни портрети. Заобикалящата го мизерия предизвиква силна депресия у Ван Гог,  който раздава на въглекопачите цялото си оскъдно имущество.

През 1880 г. той решава да стане художник и с помощта на предания си брат Тео постъпва в Академията за изящни изкуства в Брюксел. Скоро обаче я напуска и се връща при родителите си в Нюнен, където изучава сам творчеството на великите живописци. През този период Ван Гог рисува близо 200 картини, сред които и шедьовърът „Селяни ядат картофи”. През 1885 г. посещава училище за изящни изкуства в Антверпен, но пак за кратко. Най-ползотворен за него е престоят му в Париж (1886 –1888), където се запознава с видни импресионисти и постимпресионисти като Моне, Писаро, Реноар, Дега, Сьора, Гоген и др. Под тяхно влияние палитрата на Ван Гог става по-светла, за да грейне по-късно с истинско буйство на цветовете. През 1888 – 1889 г.  творецът се установява в Арл, Южна Франция. Там рисува ежедневно като създава едни от най-хубавите си картини. Заради тежко психическо заболяване Ван Гог  постъпва в клиника за душевноболни край Сен Реми. През май 1890 г. художникът се мести в градчето Овер сюр Оаз под грижите на своя приятел д-р Гаше, когото рисува многократно. На 27 юли Ван Гог се прострелва с пистолет, а два дни по-късно умира от раните си. Приятелите на непризнатия приживе художник го изпращат в последния му път с любимите му слънчогледи.  За трагичната съдба на Ван Гог разказва великолепния роман на Ървинг Стоун „Жажда за живот”, който библиотеката притежава.

В отдел „Изкуство” можете да разгледате десетки репродукции на нидерландския майстор, част от които ви показваме в специална витрина. В нея сме подбрали книги и албуми за Ван Гог и френските импресионисти, както и листова графика с шедьоври на художника. Очакваме ви!