100-години от рождението на професор Любомир Тенев

0
541

Любомир Тенев, театровед, педагог, учен и общественик е роден в Хасково на 25 април 1915 г. в семейство на учители. И двамата му родители са френски възпитаници. Те му вдъхват любов към изкуството и особено към театъра. От малък го водят да гледа гостуващите в Хасково трупи. Ето какво споделя проф. Тенев в „ Духът на моя град“ през 1970 г. по повод удостояването му със златен медал „Проф. д-р Асен Златаров“ : “ В родния си град за първи път видях и истински театър… И дали тов…а не стана моя лична орис за цял живот… Тогава нашият град беше много театрален. Всички театри от страната и театрални трупи гостуваха в него със завиден успех. Аз добре зная това , защото моят баща по туй време беше не само директор на гимназията, но и председател на читалището. Тук за първи път чух имената на големите наши актьори, които моите съграждани с вълнение и радост произнасяха“. Л. Тенев от малък мечтае да учи литература и театър във Франция, по стечение на обстоятелствата , завършва право в СУ „Кл. Охридски“, но любовта му към литературата и театъра остават за цял живот. За формирането му като личност оказва голямо влияние и вуйчо му, Проф. д-р Асен Златаров. Още като ученик и студент публикува рецензии и отзиви за театрални спектакли в специализирани издания. При създаването на ДВТУ (НАТФИЗ) е поканен за преподавател по история на западноевропейския театър, по- късно става негов ректор. Негови възпитаници са няколко театрални поколения. Лекциите му са очаквани с нетърпение от студентите му. Мнението му за театралните постановки се ценят от всички, а критиката му е добронамерена и обективна.
През 1967 г. в редакция “Телевизионен театър” на БНТ се появява една от най-стойностните рубрики “Сцена на вековете”. Водещ на предаването е Любомир Тенев със своите изключително интересни лекции по история на западноевропейския театър.
Проф. Л. Тенев има 522 публикации, сред които 19 книги. Бил е зам.-директор на „Обединението по изкуствознание“ към БАН, зам.-председател на Съюза на естетите в България, удостояван е с високи отличия и награди.

На изложбата „Дарба и призвание” , по повод 100 г. от рождението на проф. Любомир Тенев, доц. д-р Надежда Тенева подари на Регионална библиотека „Хр. Смирненски” първата книга на професора, „Очерки по античен и западноевропейски театър”, 1952 г. Библиотеката притежава вече всички 19 книги на проф. Л. Тенев.