Проект „GENERATION CODE”

0
881

От 28 февруари Регионална библиотека „Хр. Смирненски”- Хасково стартира обучения по програмиране с използване на робота Финч по проект „GENERATION CODE” към Фондация „Глобални библиотеки – България“.

Целта на проекта е децата по достъпен и забавен начин да направят своите първите стъпки в света на  програмирането, да насочи техния интерес към компютърните науки и  усъвършенстване на дигиталните им умения, което ще даде възможност за бъдещото им професионално развитие. Библиотеката получи като дар още 5 робота Финч от Посолството на САЩ в България.

В рамките на проекта, в НЧ „Братолюбие- 1884” , гр. Любимец бяха обучени  12 участници  от ОУ„Захари Стоянов” и ОУ „Хр. Ботев”. Идеята е детската аудитория от малките населени места да се докоснат до света на програмирането и да получат основни дигитални умения, чрез роботите Финч . Продължителността на обучението е 30 учебни часа и  включва първи познания по програмиране , създаване на работещ код и анимации, идеи за игри и интерактивни истории, умения които развиват креативността, логическото и алгоритмично мислене . Обучител по проекта е инж. Огнян Генов – Аналитик компютърни системи и мрежи в Регионална библиотека „Хр. Смирненски”.

Kурсът завърши с решаването на задача в края на месец март, а най-добре представилият се учениk имашe възможността да участват в пролетен лагер за напреднали по програмиране.

Обученията се провеждат в рамките на грант SBU80018GR0042 от Посолството на САЩ за осъществяване на дейности по програмиране.