Проект „Кой чисти в природата?”

0
556
Регионална библиотека „Хр. Смирненски“ спечели проект „Кой чисти в природата?” в Конкурс за малки проекти, 2016 г.на Фондация „Глобални библиотеки–България :„Библиотеката – активен участник в обществения живот“, договорРД11-00-115/24.06. 2016 г. с Министерство на културата.
          Проектът ще бъде реализиран в партньорство с:
Сдружение „Алианс за регионално сътрудничество и развитие”, гр. Хасково, ОУ „Христо Смирненски”, гр. Хасково и НЧ „Н. Й. Вапцаров-1961”, гр. Маджарово.
          Размер на безвъзмездното финансиране по договор № МК-ДБФ-22/15.09.2016 г. е 3050 лв. със задължително съфинансиране от 20%.
          Целите на проекта:
          1.Изграждане у младите хора на устойчива екологична култура, отговаряща на един нов вид гражданство – европейското.
          2. Възпитаване на отговорно поведение към природата, процесите и явленията в нея, ангажираност към проблемите на опазване на околната среда и готовност и инициативност за включване и провеждане на различни екоакции.
          Целите са в унисон с една от основните функции на обществените библиотеки – образователната.
           Дейностите по проекта ще продължат до 30.04.2017 г. Ще бъде проведено обучение на ученици от клуб “Земляните“ при ОУ „Хр. Смирненски“, гр. Хасково и от СОУ ”Д.Маджаров”, гр. Маджарово, с цел получаване на познания за начина на функциониране на природните екосистеми и устойчивостта в природата, насърчаване инициативността у децата за включване в различни екоинициативи.
          Сред основната целева група ще се организира конкурс за рисунки/фотографии „Чистачите в природата и при хората“, посветен на лешоядите и въздействието на човешката дейност върху тях.
          Ще бъде организирано посещение на деца от Хасково и Маджарово в Природозащитния център в Маджарово за наблюдение и запознаване с лешоядите и други редки птици.
          В двете библиотеки ще бъдат подредени тематични изложби от книги, посветени на екологията, рисунки и фотографии от конкурса.Предвидено е изработване интернет страница и профил във Фейсбук на проекта, както и книжка със защитените животински и растителни видове в хасковски регион.

След приключване на проекта, сайтът ще се превърне в една информационна платформа, където наред с интересни факти по екология, полезни за обучението в клубните форми ще бъдат публикувани новини за предстоящи екосъбития и друга полезна информация.