Изложба посветена на 455 години от рождението на Уилям Шекспир

0
590

Национални литературни дни

„Южна пролет”

17 – 19 април 2019 г.

 

 

Изложба под надслов „Геният на Ренесанса” може да бъде разгледана във фоайето на Регионална библиотека „Хр. Смирненски”. Експозицията е посветена на 455 години от рождението на Уилям Шекспир и на ХLVІІ Литературни дни „Южна пролет” .

Богатото творческо наследство на автора е представено подборно чрез най-известните трагедии, драми, комедии и сонети в по-стари и по-нови издания в оригинал и превод, част от фонда на библиотеката. Сред тях са „Укротяване на опърничавата”,1917 и „Ромео и Жулиета”, 1929 от поредицата „Всемирна библиотека” на издателство „Александър Паскалев” , „Хамлет”, издание от 1911 г.; „Крал Лир” 1936 и др. Място във витрините имат и книги за живота и творчеството на Шекспир.

Внимание заслужават материалите, в рубриките: Шекспир в изобразителното изкуство, в театъра, в киното и в музиката. Изложените книги, графики, периодични издания, CD, грамофонни плочи дават поглед върху част от най-известните творци, интерпретирали творчеството на Шекспир в различни видове изкуства. Владимир Висоцки в ролята на „Хамлет”; Ал Пачино във „Венецианският търговец”; Пласидо Доминго, Никола Гюзелев, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова с прочути арии от „Отело” и „Макбет”; Сергей Прокофиев и балетът „Ромео и Жулиета”; Йожен Дьолакрoа и картината „ Хамлет с Хорацио (сцената с гробокопачите)”, 1839 г.

Моменти от откриването на изложбата :