„Стара хартия за нова книга“ за втори път в Хасково

0
360
Включи се и ти – почисти и прочети на 9 септември на пл. „Свобода“!

За втора поредна година в рамките на празниците на града Община Хасково е домакин на националната екоинициативата „Стара хартия за нова книга“. На 9 септември на пл. „Свобода“ между 10,00 и 14,00 ч. всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор както и подаръци от партньорите на кампанията. Организаторите от „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“ напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане. Събитието се провежда с подкрепата на Община Хасково и Регионалната библиотека „Христо Смирненски“.

За да има за всички достатъчно книги, всеки, който изпълни условието да донесе 5 кг стара хартия за рециклиране, ще може да получи само една книга, но не повече. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – изданието „Ти можеш да спасиш планетата“, предоставено от „ЕКОПАК България“ АД. Така в рамките на празничния ден децата могат да получат максимален брой две книги независимо от количеството предадена хартия.

Специалното предизвикателство на организаторите в тазгодишното издание на „Стара хартия за нова книга“ е вдъхновено от талисмана на кампанията – Пърси Джаксън, син на Посейдон, похитител на мълнии и племенник на Зевс. В конкурса за кратък разказ „Стари герои в нови истории децата ще бъдат провокирани да създадат оригинална авторска история с любим древногръцки персонаж, поставен в нова и необичайна ситуация. Времето и пространството, в които се развива действието, зависят от въображението на малките творци. В конкурса участие могат да вземат деца и тийнейджъри от Община Хасково до 18-годишна възраст. Творбите ще се изпращат предварително в срок от 24 август до 5 септември включително на e-mail адрес: konkurs@greenwich.bg. Победителите ще бъдат обявени на 9 септември на сцената на пл. „Свобода“.

Пълните условия на конкурса можете да откриете тук: http://www.greenwich.bg/

Кампанията ще бъде открита от кмета на Община Хасково г-н Добри Беливанов. По време на празничната програма за настроението на присъстващите ще се погрижат детски и тийнейджърски вокални групи и танцови състави, сред които спортните клубове „Мега спорт“, „Юнак“, „Тангра“, акробатите от КГС „Юнак“ и звездите на аеробиката от КА „Виолена“. Участие ще вземат и балетна формация „Рона“, ансамбъл „Южняци“, фолклорна формация „Славяни“. За участниците в инициативата ще бъдат подготвени викторини и игри в духа на героя на кампанията Пърси Джаксън. Разбира се, епичното съревнование на знания ще им донесе допълнителни изненади.

По време на първото си издание в Хасково през 2016 г. „Стара хартия за нова книга“ отчете отлични резултати. В кампанията се включиха повече от 900 деца, които предадоха 4,7 тона хартия и получиха над 1000 книги. Благодарение на предадената хартия децата от Хасково, които се включиха в детския празник, спасиха от изсичане 61 дървета.

 Тази година Хасково е само първият град, в който ще се проведе националната екоинициатива. Кампанията ще посети още София на 10 септември, Русе на 17 септември, Пловдив на 23 септември и Бургас на 24 септември.

Средствата от събраната стара хартия в Хасково и в другите четири града на кампанията ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията „Ти можеш да спасиш планетата“, предварително осигурено от „ЕКОПАК България“ АД.

 

Нека заедно спасим природата и насърчим децата си да четат!

 

Партньори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са издателствата „Ентусиаст“, „ЕГМОНТ“ и „Книгомания“ и инициативата „Забавното четене“. Каузата е подкрепена от издателствата „Хермес“, „Бард“, Фют“, „Труд“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“, „Албо груп“.

Медийни партньори са bTV Media Group, azcheta.com, clubz.bg, dnes.bg, az-deteto.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg, obekti.bg

За повече информация, моля, потърсете:
Виктория Бисерова – тел. 02 943 87 16, 0888 90 35 06, мейл: biserova@alto-pr.com
Сиана Колибарова – тел. 02 943 87 16, 0878 90 39 17, мейл: kolibarova@enthusiast.bg