Изложба – „ 155 години от рождението на Пенчо Славейков”

0
267

Във фоайето на Регионална библиотека „Хр. Смирненски” може да бъде посетена и разгледана изложба  „Пенчо Славейков – 155 г. от рождението на поета”

Изложбата включва събрани и избрани произведения на автора, самостоятелни издания на отделни творби, CD с поезия и проза, спомени за него. Интерес представляват статиите на Ал. Паскалев за творчеството на Славейков, поместени в списание „Страници за всички” от 1932 г. и поместените публикации за него в списание „Златорог” от 1921 и 1932 г. Акцент е и издадената  през 1949 г. епична поема „Кървава песен”, за която П. Славейков е предложен за Нобелова награда за литература от шведския професор Йенсен (превел поемата). Ненавременната смърт на автора осуетява номинацията. Тук е и издадената от Александър Паскалев  „Книга на песните”, която съдържа неиздадени приживе български народни песни, подбрани от автора. Включено е и луксозното издание на  „И сенките ни тихо ще се слеят”- книга  на издателство „Персей” със стихове на Мара Белчева и Пенчо Славейков, които разкриват духовната връзка помежду им. Изложен е най-добрият портрет на поета, рисуван от Никола Михайлов. Представени са материали за  принадлежността на Пенчо Славейков към литературния клуб „Мисъл” и неговия орган сп. ”Мисъл”, време в което той става литературен кръстник на Яворов.

Регионална библиотека „Хр. Смирненски” посвещава изложбата и всички културни събития до края на месец май на 68 годишнината от основаването на библиотеката.