Изложба на тема „Морето в изкуството”

0
464

Изложба на тема „Морето в изкуството” може да бъде разгледана до края на август в централното фоайе на РБ „Христо Смирненски”. Тя  представя главно листова графика от фонда на библиотеката, както и албуми с репродукции на картини на някои от най-известните художници – маринисти от XVII-ти до края на ХХ-ти век. Показани са морски пейзажи от всички епохи и художествени стилове в световната живопис – от „златния век” на нидерландската школа до модерните течения от началото на миналия век.

Експозицията включва множество репродукции на шедьоври на руските художници Иван Айвазовски и Исак Левитан, както и на западноевропейските майстори на четката Питер Ван Дер Крос, Клод Лорен, Джоузеф Търнър, Каналето, Клод Моне, Винсент Ван Гог и др. Посетителите на изложбата могат да видят и цветна репродукция на световноизвестната графика на японския художник Хокусай „Голямата вълна край Канагава”, която е рисувана през 30-те г. на XIX в.

Сред българските творци, вдъхновени от морето, се открояват Александър Мутафов, Иван Табаков, Ненко Балкански, Димитър Гюдженов, Марио Жеков.  В една от витрините е показан морски пейзаж на хасковския художник Димитър Иванов – Лицо, от чието рождение през март се навършиха 130 години.

Освен живописни и графични творби изложбата включва още подбрани фотографии, музикални произведения на Дебюси, Вивалди, Вагнер, Верди, Римски-Корсаков, както и стихове на чужди и български поети, в които присъства образът на морето.