Изложба “Васил Левски – Исторически документи и художествени образи”

0
1018

„Васил Левски (1837–1873) – исторически документи и художествени образи”  е озаглавена изложбата на РБ „Христо Смирненски” по повод 145-тата годишнина от гибелта на Апостола на свободата. Експозицията е подредена в централното фоайе на библиотеката и представя избрана част от документалното наследство на най-светлата личност в българската история, както и историческа и художествена литература за Дякона, юбилейни вестници, албуми с репродукции на картини, снимки, филмови и театрални енциклопедии.

Отделните витрини проследяват хронологично най-важните моменти от живота и делото на Левски.

Специално място е отделено на идването му в Хасковския край и създаването на таен революционен комитет в града.  Любопитство предизвиква преданието от с. Алмалий (днес Ябълково) как Левски преминава с лодка Марица, предрешен като турчин – търговец на добитък. В изложбата може да се види и репродукция на картината на известния наш художник Никола Кожухаров „Левски със съратници в с. Ябълково при станцията на баронхиршовата железница”. Народната ”Песен за комитите” разказва за проваления план на Атанас Узунов и комитетските дейци в Хасковско и Старозагорско да освободят  Апостола след залавянето му.

Сред изложените документи с безспорна историческа стойност са факсимиле на недовършената автобиография в стихове на Левски,  негови писма до видни наши революционери,  писмената му клетва след общото събрание на БРЦК в Букурещ през 1872 г. и създадения от Дякона  Проектоустав на комитета „Нареда на работниците за освобождение на българския народ”.

Във витрините са показани и фотокопия на протоколите от разпитите на Апостола пред турския съд, както и 3 различни издания на джобното тефтерче на Левски, най-новото от които е в дигитализиран вариант и  се пази на специална флашка.

 Националната библиотека “Св.св.Кирил и Методий” предостави Дигитално копие на

оригиналното тефтерче на Васил Левски. Можете да го разгледате Тук.

Освен върху историческите документи изложбата акцентира и върху образа на Дякона в художествената литература, живописта, киното и театъра.

Представени са репродукции на повечето най-известни картини за Апостола, дело на Георги Данчов – Зографина, Борис Ангелушев, Никола Кожухаров,  Дечко Узунов, Руска Маринова, Калина Тасева, Жечко Попов.

Отделна витрина проследява кинообразите на Левски – от най-стария наш звуков филм „Бунтът на робите” (1933 г.) до скандалния „Дякон Левски” (2015). Сред актьорите, превъплътили се в Апостола, е и хасковлията Илия Добрев,  който през 70-те години се снима в телевизионния сериал „Демонът на империята”.