Витрина за живота и творчеството на Марк Шагал

0
249
На 6 юли се навършват 135 г. от рождението на световноизвестния художник Марк Шагал (1887-1985) – един от основоположниците на художествения авангард на ХХ век. “В изкуството и в живота е възможно всичко, ако в основата му стои любов!” – смятал бележитият творец. Едва ли има област в изобразителното изкуство, в която Шагал да не е работил : живопис, графика, стенопис, скулптура, керамика, витраж, книжна илюстрация, театрални костюми, сценография…
Роден е през 1887 г. в днешния беларуски град Витебск като Мойше Шагалов. Талантът на художник наследил от прадядо си Хаим, който бил прочут зограф. През 1906-та Шагал постъпва в частно художествено училище, а след двегодишно обучение заминава да учи в Санкт-Петербург само с 27 рубли в джоба. Младежът толкова впечатлил приемната комисия в Петербургската художествена академия, че го записали директно в III-ти курс. През 1912 г. Шагал представя свои картини в „Салона на независимите” в Париж, където междувременно емигрира. Първата му самостоятелна изложба в Берлин през 1914 г. има грандиозен успех, но избухването на Първата световна война осуетява завръщането му във Франция и той остава за дълго във Витебск. Чак през 1923 г. художникът се прибира в Париж, а през 1937 г. получава френско гражданство. Заради развихрилия се антисемитизъм по време на Втората световна война, през 1941 г. Шагал заминава за САЩ, където вече е познат и търсен творец. През 1949 г. той се установява във френското градче Сен Пол де Ванс на Лазурния бряг, където живеят Матис и Пикасо. Три десетилетия Шагал се занимава със скулптура, керамика и дърворезба, а през 50-те г. се увлича по мозайката и витража. Монументалната декорация на известни религиозни храмове и обществени сгради в Европа, Израел и САЩ му носи огромна слава и признание. През 1977 г. Шагал получава най-голямото френско отличие – Ордена на почетния легион. Умира на 97 г. в асансьора на сградата в Сен Пол де Ванс, в която живее.
Още любопитни факти за живота и творчеството на Марк Шагал можете да научите от книгите и албумите от нашия фонд, които са изложени в специална витрина в читалня „Изкуство”.