90 години от рождението на Христо Фотев

0
294

 Христо Фотев е роден на 25 март 1934 г. в Истанбул. През 1940 година семейството се премества в Бургас и оттогава Христо Фотев завинаги свързва името си с този град. През 1951 г. завършва фабрично-заводско училище в Сливен и кандидатства в Художествената академия, но не е приет. Работи като художник в Ямбол и редактор на многотиражка в Бургас.

Дебютира със стихотворението „Привет!“ (в. „Народен фар“, Бургас, 17 окт. 1948). Според други източници това е стихотворението “Бригадири”, във вестник “Черноморски фронт”, през същата 1948г.

Първата му стихосбирка „Баладично пътуване“ е издадена през 1961 г. и веднага утвърждава името на Христо Фотев като оригинален и талантлив поет. Приет е за член на Съюза на българските писатели и е назначен за драматург на Бургарския драматичен театър. Повече от двайсет и пет години е творчески секретар на Дружеството на писателите в Бургас, а от 1990 г. е редактор на алманах „Море“. През 1995 г. е обявен за почетен гражданин на Бургас.

Фотев е автор на антологични творби („На майка ми“, „Пристанище І“, „Колко си хубава“, „Литургия за делфините“ и др.).

Известен любовник и бохем, поетът три пъти слага брачна халка на три различни жени, а межу тях изживява други влюбвания и раздели, подтикван от слабостта си към женската красота.

Умира на 27 юли 2002 г. в София.

       “ През 2008 г. Община Бургас съвместно със Сдружението на български писатели, СБП и Министерството на културата  учредява Националната награда в конкурса за поезияХристо Фотев .Тя се връчва през година на 25 март, рождения ден на Христо Фотев.