Заемна за възрастни отбелязва с витрина 220г. от рождението на Жорж Санд

0
77

Жорж Санд е родена на 01 юли 1804 г. под името Амандин Орор Люсил Дюпен. Нейният баща е незаконен пра-правнук на полския крал Августус II, а майка й обикновена гражданка. Орор е родена в Париж, но по-голямата част от детството си прекарва при баба си Мари Орор дьо Сакс в Ноант във френската провинция Бери. Едва на 18 години, по тогавашен обичай, тя се омъжва за барон Дюдеван, от когото има две деца.  В някои от писмата от началото на брака им, тя описва любовта към съпруга си и възторга от брака си с любим човек. В последствие явно ролята на съпруга обаче не понася на нейния характер и през 1831 г. тя напуска съпруга си. Официално раздялата им е документирана през 1835 години, като Орор взема и двете деца при себе си.
По това време Орор се запознава с младия Жул Сандо и двамата  написват  и издават  през 1831г. романа «Роз и Бланш», под псевдонима Жорж Санд .
Връзката между двамата приключва бързо.Успеха, който й  носи романът поставя началото на писателската  й  кариера под псевдонима Жорж Санд, с който тя остава във френската и световна литература.
Жорж Санд е автор на многобройни романи, разкази, повести, драми и журналистически текстове. «Индиана», «Мопра» , «Орас», «Малката Фадета», «Тя и той» са само част от творчеството на най-изтъкнатата представителка на френския романтизъм.
 Дамата с мъжкия костюм се превръща в скандал за Франция заради свободното си държане в разрез с еснафските норми, бурния си личен живот, развода си и многото си любовници – поведение, показващо презрението й към лицемерието на благоприличното общество.
Жорж  Санд умира на 8 юни 1876г. в
Ноан.