190 г. от рождението на Драган Василев Манчов

0
108

КНИГОИЗДАТЕЛ, ПЕЧАТАР И АВТОР НА УЧЕБНИЦИ

Драган Манчов е роден в Батак през 1834 година. Учи в родния си град, а след това и в Пазарджик. Още много млад се отдава на учителското поприще съзнавайки, че децата са бъдещето на българския народ и че за образованието трябва да се полагат огромни грижи.

Става известен с модерните си методи на преподаване. Въвежда взаимоучителната метода, включва нови предмети в обучението, прави опит да създаде вечерно училище за по-възрастни, както и да приложи т.нар. звукова метода в обучението по роден език. Именно заради това той много бързо извървява пътя от учител в село Радилово до даскал в Пловдив.

На 20-годишна възраст наред с преподаването прави първи опит в книго-издаването. През 1854 г. публикува книжката „Църковно песнопение“, следват „Църковен катехизис за първоначалните училища“ (1859), „Български народни стихотворения“ (1861), „Кратка българска граматика“ и „География за малки деца” (1862) – дело на В. Манчов. Той не само съставя и издава своите книги, но и тръгва да ги разнася и продава из Мизия, Тракия и Македония.