15 ГОДИНИ ОТ ОТКРИВАНЕТО НА МУЗЕЕН ЦЕНТЪР „ТРАКИЙСКОТО ИЗКУСТВО В ИЗТОЧНИТЕ РОДОПИ”

0
30
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90

Музейният център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“ край село Александрово е създаден по линия на Програмата на японското правителство за безвъзмездна помощ в областта на културата. Изграждането стартира през месец февруари 2008 г., а официалното откриване се провежда на 15 май 2009 г. от Техни Императорски Височества на Япония Принц и Принцеса Акишино и президентът на Република България Георги Първанов.

Музейният център е с обща площ от 834 кв. м и е разположен в непосредствена близост до могилата с оригиналната гробница. Едната част от сградата е предназначена за богата музейна експозиция и копие на гробницата, а другата част е предназначена за модерен научно-изследователски център и лаборатории, оборудвани с най-съвременна техника за реставрация и консервация. Музеят разполага с фондохранилище и аудиовизуална зала за конференции, кръгли маси и тематични срещи, свързани с изследването на тракийската култура.

Централно място в експозицията заема копието на Александровската гробница, открита край с. Александрово през декември 2000 г. от екип археолози, начело с д-р Георги Китов. Влизайки, през направения от иманярите отвор, учените попадат в тракийска гробница от IV в. пр. Хр. със забележителни стенописи. Още първият оглед показва, че художествената украса е уникална, без паралел сред откритите до сега могилни съоръжения от подобен тип. Впечатляваща е и архитектурата на гробницата, която по своите размери си съперничи с най-монументалните такива по нашите земи.

Реставраторите са възпроизвели точните детайли на оригиналната гробница в мащаб 1:1, като са пресъздадени елементите на архитектурата и стенописите в гробницата. Посетителите могат да обходят цялата гробница отвън и да се запознаят с начина на градеж, прилаган от траките. Частично е възпроизведен и кожухът на съоръжението, чието предназначение е било да поеме част от огромния натиск на могилния насип. Абсолютно точно и с голямо умение са възпроизведени стенописите на оригинала. Тези великолепни стенописи са ценен източник на информация за живота, изкуството и културата на тракийските народи.