Над 40 нови книги в отдел “Изкуство”

0
262

Над 40 нови заглавия с най-разнообразна тематика очакват своите читатели в отдел „Изкуство”. Сред най-ценните придобивки за библиотеката е луксозният двуезичен албум с репродукции на гениалния наш художник Иван Милев (1897-1927) – „едно от най-ярките явления в историята на българското изкуство от 20-те г. на миналия век”. Изданието, посветено на 125-годишнината от рождението му, включва 80 творби на „необуздано талантливия” живописец и кратки спомени на негови съвременници. Биографията на Иван Милев е свързана и с Хасковския край – през 1919-1920 г. той учителства в с.Горски извор, за което свидетелства публикувания афиш за първата му изложба. Великолепният албум на издателство „Методиеви книги” е създаден със съдействието на Софийска градска художествена галерия и възпроизвежда съвсем точно невероятната орнаментика със златен бронз, с която художникът украсява голяма част от картините си.

Практически уроци по изобразително изкуство за любители съдържат книгите „Рисуване с акварелни бои”, „Рисуване с цветни моливи”, а също и „Рисуване на карикатури и комикси for Dummies”. За живота и творчеството на легендарни групи и изпълнители като Мария Калас, „Led Zeppelin”, АББА и „Линкин Парк” разказват най-новите творби на Мишел Марли, Мик Уол, Георги Тошев и Джеф Блу. Куп интересни факти от биографиите на Елвис Пресли¸ Джон Ленън и Мохамед Али можете да прочетете в „Да убиеш легендите” – част от най-успешната документална поредица в историята. „И тримата са постигнали огромно богатство и слава. Всички те са имали талант и харизма. Всички те са се отказали от своята самостоятелност в полза на другите. И тази капитулация е подпечатала съдбите им” – пишат в предговора към своя документален роман авторите Бил О’Райли и Мартин Дъгард. „Хората може да ти простят ума, дори таланта, но красотата – никога” – тази мисъл на италианската актриса Моника Белучи, която звучи като сентенция, е вдъхновила Елизавета Бута за заглавието на биографичната ѝ книга за звездата „Кой ще ми прости красотата?”. Тя проследява не само с текст, а и с десетки снимки пътят на Белучи в седмото изкуство и връзката ѝ с известния френски актьор Венсан Касел, смятана за „една от най-красивите любовни истории в европейското кино”. Защо заснемането на филм може да се оприличи на… стоножка обяснява прочутият шведски режисьор Ингмар Бергман в своите „Статии, есета, лекции”. Българският му колега проф. Георги Дюлгеров – носител на „Сребърна мечка” от Берлинале ’78 и още куп престижни международни награди, със сигурност знае отговора на въпроса как се снима качествено кино. Режисьорът на „Авантаж” и „Мера според мера” с готовност споделя своите професионални тайни и спомени пред читателите на „Биография на моите филми”. Забраните и натиска върху родните кинотворци по времето на социализма доказва с факти докторът по кинознание и главен асистент в БАН Деян Статулов в изследването си „(НЕ)възможната свобода: Идеологическата цензура в българското игрално кино [1948 – 1989].

Чрез най-новите книги в отдел „Изкуство” феновете на спорта ще се докоснат до неизвестни случки от живота и кариерата на Лео Меси, Кристиано Роналдо, Мохамед Али, Роки Марчиано и Коби Браянт. „Дрийм тийм” на Джак Маккълъм и „Когато господ беше българин” на Филип Друмчев са посветени на два легендарни отбора – „извънземният” баскетболен тим на САЩ, олимпийски шампион в Барселона`92 и футболните национали на България, сътворили истинско чудо преди 30 г. с бронзовите си медали на световното в САЩ`94. Тези и още много интересни книги, закупени по проект със средства от Министерството на културата, ще намерите при нас в библиотеката! Очакваме ви!