Витрина представя холивудските звезди

0
74

Библиотечна витрина за живота и творчеството на някои от най-големите холивудски звезди очаква феновете на киното в отдел „Изкуство”. Освен книги, на разположение на читателите са списания, филми и плакати с любими актьори от епохата на черно-бялото кино до наши дни. Сред тях са : Чарли  Чаплин, Грета Гарбо, Марлене Дитрих, Рита Хейуърт, Грейс Кели, Марлон Брандо, Елизабет Тейлър, Джак Никълсън,  Робърт де Ниро, Ал Пачино, Силвестър Сталоун, Том Круз,  Леонардо ди Каприо, Джони Деп, Джулия Робъртс, Брад Пит, Анджелина Джоли и др.

 

Сред най-новите книжни заглавия в отдела, посветени на холивудски знаменитости, е нашумелият роман-биография на Джойс Каръл Оутс „Блондинка”. Той  ни потапя в драматичната съдба на Мерилин Монро и измамния свят на Холивуд и представлява „дисекция на американската слава и на машината, която я създава”. Екранизацията на „Блондинка” предизвика разгорещени дискусии и скандализира не по-малко от самата книга, написана в стил „поток на съзнанието”. Още едно излязло неотдавна заглавие е посветено на „богините на Холивуд”. Едноименната книга на Кристина Морато разказва увлекателно за четири от най-красивите актриси в историята на киното – Ава Гарднър, Рита Хейуърт, Грейс Кели и Елизабет Тейлър.  Редица интересни факти за любимите си холивудски звезди ще научите и от сборниците „Най-великите актриси на ХХ век”на Гита Голдберг, „Легенди на световното кино” и „Най-великите кинозвезди на ХХ век” на Анна Покровская.

Във витрината ви показваме част от списанията и DVD-та с филми , дарени през годините на библиотеката от наши читатели. Сред тях са хитови заглавия като „Пътят на Карлито” с Ал Пачино и Шон Пен, „Смело сърце”с Мел Гибсън, „Бандите на Ню Йорк” с Леонардо ди Каприо и Даниъл Дей-Люис, „Троя” с Брад Пит и Орландо Блум, поредицата „Карибски пирати”с Джони Деп и Джефри Ръш и др. Заповядайте в отдел „Изкуство”! Очакваме ви!