Април – месец на авиацията и космонавтиката

0
90

На 12 април 1961 г. в 9:07 часа московско време от космодрума Байконур излита космическият кораб „Восток“ с пилот-космонавт Юрий Алексеевич Гагарин.

Корабът извършва една обиколка на Земята за 108 минути.

След 2 дни Гагарин е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред хиляди хора, дошли да го видят.

Началото на практическото усвояване на Космоса е поставено на 4 октомври 1957 година със старта на първия изкуствен спътник на Земята (ИСЗ) в Съветския съюз.

Месец по-късно – на 4 ноември същата година със „Спутник – 2“ във Вселената е изпратено първото живо същество – кучето Лайка. Неговата участ е била предопределена, тъй като не се е предвиждало корабът да се върне на Земята.

На 19 юли 1960 година в Космоса е изведен съветския кораб „Спутник 5“ с кучетата Белка и Стрелка. Целта на експеримента е да се провери ефективността на системата за сигурност на живота в Космоса и изследване на влиянието на космическите лъчи върху живите организми.

Кучетата Белка и Стрелка са първите живи същества завърнали се благополучно на Земята.

И идва моментът на истината. На 12 април 1961 година, когато във Вселената е изпратен първият човек, съветският космонавт Юрий Гагарин и по-късно този ден е обявен за Международен ден на космонавтиката.

През 2024г. се навършват 45 години от полета на българският космонавт Георги Иванов.

Георги Иванов излита в орбита на 10 април 1979 г. На борда на изстреляния космически кораб „Союз 33“ той е с руския космонавт Николай Руковишников. По план корабът трябва да остане в Космоса седем денонощия, но проблем с един от двигателите осуетява скачването му с орбиталната станция „Салют 6“ и принуждава екипажа аварийно да се завърне на Земята, след като прави 31 пълни обиколки около нея.

Двамата прекарват в Космоса едно денонощие, 23 часа и една минута.

В Дигиталната библиотека Хасково  на сайта ни може да видите дигитализирани фотографии от посещението на Георги Иванов в Хасково.  ТУК