Албер Камю

0
91

Албер Камю е френски писател, драматург, журналист и философ. Той е един от най-ярките представители на екзистенциализма във Франция. Активно участва в политическите събития на своето време, както с писателските си умения, така и с непосредствени действия. За своето творчество получава Нобелова награда за литература през 1957г.   След Ръдиард Киплинг той е най-младия автор, който получава тази награда и най-рано починалият й носител.
Роден е в Алжир в семейство на френски заселници. След ранната смърт на своя баща, той е отгледан от майка си. Завършва философия в Алжирския университет. Заболява от туберколоза през 1930г. и заради това не е взет в армията във Втората световна война, но се включва в съпротивата.
През този период той довършва книгите си „Чужденецът” и „Митът за Сизиф”. През 1951г. публикува  „Разбунтуваният човек”. От 1953г. до 1959г. участва в създаването на шест пиеси по произведения на други автори, между които „ Интересен случай” по романа на Дино Будзати, „Реквием за една светица” по Уилям Фокнър и „Бесове” по Достоевски.
Албер Камю загива при автомобилна катастрофа през 1960г.