95 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО ФОРЕВ

0
278
Художникът Христо Форев е роден на 6 февр. 1927 г. в с. Търничене, Старозагорско. В Художествената академия в София завършва живопис при проф. Илия Петров. През 50-те години на ХХ век започва работа в Хасково като учител по рисуване. Секретар е на учредената група на Съюза на художници в Хасково през 1958 г.
През 1962 г. към Окръжния исторически музей е създаден Художествен отдел с уредник Христо Форев – поставя се началото на художествената галерия. През 1965 г. той става директор на галерията. Работата му по създаването на богата колекция от творби на български творци и местни художници във фонда на галерията продължава десетилетия.
Форев рисува натюрморти, пейзажи, фигурални композиции, портрети. Той има подчертан афинитет към обобщаване на формите. Вълнува го личното му усещане за материалност. Търси динамиката, същинско значимото, а не се фокусира върху детайла. Интересите му са към събитието, към усещането за значимостта, връзката между емоцията и израз й, обобщението е белег за едно преживяно и осмислено чувство.
Участва в много общи изложби не само в България, но и в други европейски страни. Има и многобройни самостоятелни изложби в Хасково, Казанлък, София. Негови картини са притежание на много български и чуждестранни галерии.
Христо Форев е носител на различни държавни отличия и награди. През 1972 г. е награден с орден „Св. Св. Кирил и Методий” ІІ степен, а през 1976 г. – с І степен. През 1977 г. Община Хасково го удостоява със сребърен почетен знак и златна значка. През 1987 г. е награден с юбилейния медал „1000 години Хасково”.
Починал на 29 май 2005 г. в Хасково.