2 април – Международен ден на детската книга

0
1050

По повод 2 април – Международен ден на детската книга

Детски отдел на РБ „Христо Смирненски“

Организира:

1. Семейна среща с участието на родителите и учениците от 1-ви клас на ОУ „Св.св. Климент Охридски” на тема: „Вече мога да чета сам, за празника голям”
27 март от 10 и 11.30 часа

 2. Изложба „205 години от рождението и 135 години от смъртта на Ханс Кристиан Андерсен”

 3. Дни на Отворените врати – 27 март и 1 април

 

Втори април се отбелязва като Международен ден на детската книга в цял свят. Над 50 години този празник вдъхновява у децата любов към четеното и детската книга.

Тази година по инициатива на НМД и АБК България се присъединява към отбелязването на този ден. Ние се обръщаме към всички, за които децата са ценност и грижа, с едно простичко послание „Подарете на детето си книга – подарете му празник!”

Вярваме, че както казва една крилата мъдрост, „дори и най-дългият път започва с първата малка крачка”. Големите промени не се случват изведнъж. Всички знаем, че четенето и мястото на книгата в живота на децата ни е от изключителна важност за тяхното развитие и израстването им като знаещи, можещи и успешни хора.

И затова всички ние полагаме усилия да им помогнем да намерят пътя към своята книга. Няма нищо по-лесно и по-истинско от това да подарим на детето си една книга.

Защото така ние му подаряваме не просто книга, а правим нещо повече:

– подаряваме му послание „хубаво е да се чете”

– подаряваме му любов „обичаме те и затова ти даваме тази книга”

– подаряваме му ценност „тук ще намериш важните неща за теб”

– подаряваме му празник – 2 април е специалният ден за теб и книгите, направени специално за теб!

И правим всичко това, защото те обичаме и защото ни е грижа.

 

Защо правим тази кампания?

С тази кампания искаме:

– да обърнем внимание върху проблема за четенето и качеството на детската литература като инструмент за личностно развитие на децата.

Децата ни днес разполагат с огромно количество информация. Те знаят много, но знанието без ценност е опасно. Умението да четат им дава ценностната координатна система, в която знанието може да бъде подредено и по този начин да разберат по-добре себе си, светът, който ги заобикаля и да намерят своя собствен път.

– да създадем позитивни нагласи у децата към четенето и книгата като цяло

Четенето не е просто техника, а умение да се разбира прочетеното. И е важно да успеем да покажем на децата си, че то е процес на самоопознаване и опознаване на другите, ключ към човека до теб.

– да подскажем на родителите да използват възможностите, които книгата дава, за да общуват по-интензивно с децата си.

Книгата е прекрасен мост между нас и децата ни във време, в което все повече се отдалечаваме едни от други. Тя ни приближава един към друг в едно общо пространство на въображение, разбиране и игра.

– да напомним на възрастните, че отговорността за изграждането на връзката между децата и книгите е наша.

Успехът на този процес зависи от подкрепата на семейството, училището, медиите, издателствата, библиотеките и социалната среда като цяло. Защото в противен случай всеки от нас би се чувствал самотен и несподелен в стремежа си да изгради тази връзка.

Надяваме се и ще направим всичко възможно да превърнем отбелязването на този ден в традиция, която ясно показва и повишава ценността на книгата в света на детето.

Нека го направим заедно!

Подарете на детето си книга – подарете му празник!