195 години от рождението на Лев Н.Толстой /09.09.1828 – 20.11.1910/

0
332

Граф Лев Николаевич Толстой е роден на 9 септември 1828г. в Ясна Поляна.

Толстой често е определян като най-великия романист в световната литературна история. Автор е главно на романи и разкази, в по-късната част от живота си – и на пиеси, есета и религиозни трактати. Сред най-известните му произведения са романите „Война и мир“, „Ана Каренина“ и „Възкресение“. Повестта „Кройцерова соната“ въпреки противоречивите реакции в обществото, се счита за една от най-важните му произведения.

През 80-те години на XIX век възприема религиозно-моралистични и аскетични възгледи, които го превръщат във влиятелен морален философ и социален реформатор. Пише религиозни трактати , създател е на учение наречено на негово име – толстоизъм, отлъчен е от Светия синод на Руската православна църква в 1901г. Обявен е за светец  на религиозното учение каодаизъм /каодай/  в Индокитай. Неговите идеи за ненасилствена съпротива, оказват силно влияние върху по-късни водачи на движението за ненасилие като Махатма Ганди и Мартин Лутър Кинг.

В началото на XX век група млади интелигенти от различни краища на България създават толстоистка колония в село Алан Кайряк /Бургаско/ и поддържат кореспонденция с писателя. Впоследствие селото е преименувано на Ясна поляна – на името на родното място на Лев Николаевич Толстой.