140 години от рождението на Александър Паскалев

0
139

На 31 октомври 2019 г.  от 11:30  часа във фоайето на Регионална библиотека „Хр. Смирненски” се откри изложба, посветена на 140 години от рождението на Александър Паскалев – основател на модерното книгоиздаване в България. Ще бъде представен  и издадения от културната институция юбилеен вестник.

Животът и професионалната дейност на книгоиздателя са представени в 15 тематично оформени пана. Богатата експозиция съдържа снимки, писма от автори, чиито произведения Александър Паскалев издава, спомени на книгоиздателя  за наши писатели, мнения за работата на книгоиздателството. Включени са материали за дейността на Александър Паскалев като учител, за участието му във войните и др. Във витрините са изложени книги и списания  издавани от  издателство „Ал Паскалев”, част от колекцията „Редки и ценни издания” на Регионална библиотека „Хр. Смирненски”.

Изложбата и юбилейния вестник са осъществени с финансовата подкрепа на Община Хасково по проект „Културни инициативи”, с любезното съдействие на Централен държавен архив, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, СУ „Св. Климент Охридски”, ДА – Хасково, РИМ – Хасково и литературния изследовател Йордан Нанчев.