ХХХX Литературни дни „Южна пролет” – Хасково 2012 г.

0
168

Национален конкурс за дебютна литература

40-тото издание на Литературните дни „Южна пролет“ бе официално открито. „Южна пролет е традиция и вече история. Дано сме живи и здрави, за да продължим да градим тази история“, каза в словото си кметът на Хасково Георги Иванов.

Участниците в националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ се състезават в жанровете поезия, проза и киносценарий. Дебютантите от Хасково са двама – Петя Янчева и Кристина Овчарова. Най-малката участничка е 16-годишната Галена Стоянова от Русе, която се представя с роман от 200 страници.

Проф. Боян Биолчев е председател на журито, което ще оценява дебютантите. Негови членове са проф. Валери Стефанов, кинорежисьорът и продуцент Иван Павлов, литературният критик Ани Бурова и хасковската поетеса Ели Видева.
На наградените община Хасково ще присъди звание „лауреат“, бронзова статуетка „Пегас“ и финансова награда в размер на 1000 лв. в четирите жанра.

Ще бъде присъдена и наградата „Александър Паскалев“ за цялостен принос в областта на литературата и изкуството, като председател на журито за този приз ще е секретарят на община Хасково Атанас Димитров.

Среща – разговор на дебютантите с журито на
националния конкурс „Южна пролет”