Съкровищата на световните музеи

Национална библиотечна седмица , 11 – 15 май 2015 г.

0
205

Изложбата „Съкровищата на световните музеи“ на РБ „Христо Смирненски“ е част от проявите по случай националната библиотечна седмица и е посветена на Международния ден на музеите – 18 май, 250-годишнината на Ермитажа и 145-годишнината от създаването на музея „Метрополитън“ в Ню Йорк. Експозицията представя албуми с някои от най-прочутите произведения на изкуството, които се съхраняват в Ермитажа, Лувъра, Британския и Берлинския музей, Оръжейната палата в Москва, музея „Метрополитън“, Египетския музей в Кайро и др. Всеки от музеите, включени в експозицията, е представен с кратка визитка с информация за местонахождението, годината на създаването му и броя произведения на изкуството, които се пазят във фондовете му.
Посетителите на изложбата могат да видят снимки на най-голямата ваза в света – Коливанската, която тежи 19 тона и е сред емблемите на Ермитажа, короната на Екатерина Велика, направена от 5 000 брилианта и призната за най-красива в Европа, прочутата „Мона Лиза“ на Леонардо в Лувъра, а също така златната погребална маска на Тутанхамон, скитско злато, шедьоври на приложното изкуство, скулптурата и живописта от Древен Египет до средата на ХХ век. Централно място в изложбата е отделено на находките, свързани с България и българската история, които са пръснати в музеите по целия свят. Сред тях са златното съкровище на Кубрат в Ермитажа, намерено край украинското село Малая Перешчепина през 1912 година, прабългарското съкровище от Наги Сент Миклош, съхранявано във Виенския художествено – исторически музей и съкровището на Кубер край албанското село Врап, което се пази в Ню Йорк и Истанбул. Отделено е място и на част от най-известните български писмени паметници от Средновековието: Лондонското четвероевангелие на цар Иван- Александър, Томичовия псалтир, Добрейшовото евангелие, Именника на българските ханове, История славянобългарская и уникалната „Книга за трите религии“ на Софроний Врачански, препис от която се пази в библиотеката в Санкт-Петербург. РБ „Христо Смирненски” – Хасково притежава уникално фототипно издание и превод на преписа на прочутата Хроника на Константин Манасий от XIV век, която е във Ватиканската апостолическа библиотека.
Изложбата „Съкровищата на световните музеи” може да бъде разгледана в централното фоайе на библиотеката от 11 до 28 май.