Откриване на Изложба „Зимна Импресия”

0
462

Изложба под надслов  „Зимна импресия” бе открита на 12 януари в централното фоайе на РБ „Христо Смирненски”  – Хасково.

Деветте витрини на експозицията представят репродукции на картини от различни епохи и художествени стилове, а също така фотографии,  музикални произведения и стихове, вдъхновени от зимата.

Включени са пейзажи от края на ХVI-ти до средата на ХХ век, сред които шедьоври на световната живопис, като „Ловци в снега” на фламандския ренесансов художник Питер Брьогел – Старши, „Зима” на испанския майстор Франсиско Гоя и едноименната картина на известния руски пейзажист Иван Шишкин.

Сред по-известните художници в изложбата са бащата на импресионизма Клод Моне, норвежкия експресионист Едвард Мунк, класиците на българската живопис Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Константин Щъркелов, Ненко Балкански и др. Хасковският художник Димитър Иванов – Лицо е представен с репродукция на картината си „Стария мост” от 1933 година, която изобразява зимен пейзаж.

Музикалната част на изложбата включва прочути произведения на Вивалди, Хайдн, Шуберт, Чайковски, Прокофиев. Сред стиховете за зимата, допълващи експозицията, се открояват творби на Пушкин, Лермонтов, Тютчев, Вазов, Елисавета Багряна и Георги Константинов.

Изложбата на библиотеката допълват фотографии на снежно Хасково.