Откриване на изложба „Занаятите в Хасково от края на 19 и началото на 20 век“

0
653

Изложба „Занаятите в Хасково от края на 19 и началото на 20 век“ беше открита официално днес в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“. Експозицията е изготвена съвместно с Държавен архив по повод 8 септември – Ден на Хасково.

Събитието откриха директорът на библиотеката Кирилка Страшникова, зам.-областният управител Валентин Ангелов, зам-кметът Милена Трендафилова и Людмила Пашинова от Държавен архив.

Впечатлен съм от Вашия труд и от резултатите, които сте постигнали, подреждайки тази изложба. Аз знам колко трудно се работи с архиви, а от друга страна знам и колко богат е занаятчийският живот на Хасково в миналото. Затова Ви поздравявам за резултатите и Ви пожелавам повече посетители и повече любознателни читатели“, каза в обръщението си заместник-областният управител Валентин Ангелов.
Заместник-кметът на Хасково Милена Трендафилова подари сърце, изработено от съвременните хасковски майстори-занаятчии. Тя отправи покана всички жители и гости на Хасково да разгледат не само тази експозиция, но и Чаршията на занаятите, която също е организирана от Община Хасково по повод празниците на града.

Богатото разнообразие на занаяти е представено предимно в статии от местния периодичен печат, както и в книги, сборници и архивни документи. Интерес представлява най-старото издание – „Отчет на Окръжната постоянна комисия по изпълнение на решенията на Окръжен съвет – Хасково за периода 1890 – 1931 г.“, публикации във вестник „Борба“ Пловдив. В периода 1925 – 1931 г. задълбочени исторически изследвания върху развитието на занаятите през този период, публикувани в отделни книги и сборници, спомени, многообразни архивни документи (протоколи от събрания на професионални сдружения, заявления за членство, отчети, списъци и други) за периода 1923 – 1944 г., дават действителен поглед върху същността и спецификата на отделни занаятчийски сдръжения и други.

Изложбата в централното фоайе на библиотеката ще остане на разположение за гражданите до края на месеца.
Във връзка с изложбата и по повод 8 септември библиотека „Христо Смирненски“ издаде библиография „Занаятите в Хасково вчера и днес“, включваща материали, публикувани в периода 2005-2016 г. Подготвя се и електронен вариант на библиографията, който ще бъде видим на сайта на библиотеката.