Нова придобивка

0
580

Регионална библиотека „Хр. Смирненски закупи четири стерилизатора за въздух със средства по програма „Културни инициативи” на Община Хасково.
Машините са оборудвани със 7-степенна пречистваща система, включително ултравиолетова стерилизираща лампа за ограничаване разпространението на вируси, и имат възможност да работят в непрекъснат режим на работа в присъствие на хора. Това ще осигури   нормален и безопасен микроклимат в съответните помещения. Устройствата са поставени в двете големи читални, в Детски отдел и в Заемна за възрастни.

Благодарение на Машината за почистване на библиотечни документи и Пречиствателите на въздух РБ „Хр. Смирненски” ще стане едно сигурно място,  където библиотекари и читатели ще работят спокойно, без опасност за пренасяне на зараза. Устройствата ще продължат да се ползват и след преминаване опасността от COVID-19. Те са сигурно средство за превенция срещу всякакъв вид вируси и бактерии. От друга страна,  всяка една съвременна библиотека трябва да притежава машина за почистване на фонда от книжен прах, гъбички и плесени, особено колекциите от редки и ценни издания.