Националната библиотечна седмица

0
526

За 5-та поредна година

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „Хр. Смирненски” – ХАСКОВО

Участва в

Националната библиотечна седмица

17 – 21 май

 Програма

14 май, 11:00 ч.

„45 г. Китна Тракия пее и танцува” – изложба

Ден преди националния фолклорен събор „Китна Тракия“ в регионалната библиотека в Хасково бе открита изложба, посветена на 45-годишнината на проявата. Експозицията представя пред посетителите богатата история на събора на народното творчество, който по традиция се провежда в парк „Кенана“.

Освен множество цветни и черно-бели снимки, в изложбата са включени и публикации за различни издания на фолклорния празник. По случай 45-годишнината на „Китна Тракия“ отдел „Краезнание“ към Регионалната библиотека издаде книжка с препоръчителна библиография за събора, която включва главно статии в местната преса.

18 май

Ден на отворените врати 

За по-малко от три часа 63-ма станаха читатели на РБ „Христо Смирненски“. В Деня на отворените врати културната институция предлага на любознателните регистрация безплатно. Инициативата се обявява за пета година.

27-годишната Елена Георгиева ползва услугите на библиотеката от дете. Младата дама е записала магистратура „Актуална българистика“ в Пловдивския университет „Св. Пайсий Хилендарски“. За обучението ѝ са необходими много стари книги, които може да открие само в библиотеката. През септември тя ще защитава докторантура.

Най-малките читатели на библиотеката са четиригодишни и предпочитат да заемат книжки с български и руски приказки. Дядо Райко е най-възрастният посетител в РБ „Христо Смирненски“ и често може да бъде видян да прелиства вестници в първа читалния.

През 2009 година читателите на библиотеката са 1808. В детския отдел са записани 2 000.

19 май, 18:00 ч.  

„Европа. Континент с глобална мисия” – среща-разговор с холандския философ и социолог Хари Салман, с участието на д-р Светла Балтова

20 май, 15:00 ч.

Разговор за музиката, с участието на Кр. Захариев –  диригент на Симфоничен оркестър – Хасково и Ст. Калдаръмов и представяне на най-новата колекция в отдел „Изкуство” – среща с представители на културните институции и ученици от музикални паралелки. 

21 май, 17:00 ч. 

Среща-разговор с Катя Зографова и книгата ѝ: „Н. Вапцаров. Преоткриване”.