„Критиката – съзнанието на литературата”

0
312

Изложба под надслов „Критиката – съзнанието на литературата” може да бъде разгледана във фоайето на Регионална библиотека „Хр. Смирненски” :

Експозицията представя четирима именити български литературни критици, от рождението на които се навършват кръгли годишнини  през 2019 година. Нешо Бончев Бояджиев – първият български професионален литературен критик, педагог; Александър Балабанов – литературен критик и историк, преводач, публицист; Симеон Радев – публицист и литературен критик и Тончо Жечев – литературен критик и историк.

Във витрините са изложени книги от и за тях, разкриващи както литературнокритическата им дейност, така и работата в други професионални области. Литературното наследство на Нешо Бончев е малко – няколко статии, рецензии и преводи, които са свидетелство за високата му култура и достатъчно основание да бъде определян като първият български литературен критик. Нешо Бончев първи превежда „Разбойници” на Шилер и „Тарас Булба” на Гогол. Работи известно време като учител. Александър Балабанов е известен и със своите проучвания за историята на класическите литератури. Регионална библиотека притежава третото издание на „История на класическата литература” на Балабанов и издания на негови преводи от старогръцки  – „Агамемнон” на Есхил и др. Място във витрините е отредено на емблематичните творби на  Симеон Радев – „Строителите на съвременна България“ и на Тончо Жечев – „Българският Великден или страстите български”.