КАРЕКИН КАРЕКИНЯН (1926 / 2015)

0
29

Карекин Емануел Карекинян е роден в Хасково на 14 август 1926 г. Работи като фотограф и фотожурналист над шест десетилетия. Дългогодишен член на Съюза на българските журналисти. Починал е на 27 март 2015 г.

В първите си години като фотограф работи в съществувалото до началото на 50-те години на ХХ век семейно фотоателие „Родопи”, разположено в центъра на Хасково. До 1955 г. работи като фотожурналист в Държавен фотоархив – София. От средата 60-те години на ХХ век е редовен кореспондент и фоторепортер на вестниците „Хасковска трибуна”, „Работническо дело”, „Земеделско знаме”, „Кооперативно село”. До последните си дни продължава да работи и снима за вестник „Хасковска Марица”.

За заслуги към фотожурналистиката е носител на ордена „Св. Св. Кирил и Методий” ІІІ, ІІ и І степени. Награждаван е с чуждестранни отличия и е лауреат на международни изложби.

С решение № 156 от 27 юни 2008 г. на Общински съвет – Хасково Карекин Карекинян е обявен за Почетен гражданин на град Хасково.

Негови творби и фотографски пособия днес се пазят в Регионалния исторически музей и Държавния архив в Хасково, благодарение на големите дарения, които той лично е направил на институциите.

На 12 декември 2019 г. е открита паметна плоча с неговия лик в Хасково. Барелефът е поставен върху фасадата на сградата на последното му работно място – редакцията на в. „Хасковска Марица”. Идеята за паметника е на СБЖ и е реализирана със средства, събрани чрез дарителска кампания, подкрепена от Община Хасково, бизнесмени, журналисти.