Изложба „125 години от рождението на поетесата Елисавета Багряна“

0
371

В дните на Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ РБ „Христо Смирненски” представя изложба под надслов

„… Волната, скитницата, непокорната…” по случай 125 години от рождението на Елисавета Багряна.

Експозицията представя делото ѝ в два отделнo обособени  раздела – материали от и за Елисавета Багряна от фонда на РБ „Хр. Смирненски”. Едни от ценните, заслужаващи внимание, материали са първите нейни публикации в сп. „Златорогъ”  (1922 г. – ),  в което тя е и сътрудник.

Представени са нейни стихосбирки, стихотворения за деца;   кореспонденции и материали, показващи  посещенията й в град Хасково, по покана на Делчо Василев; статия във в. „Народна борба” по случай откриване на Народния  университет в Хасково;  книгата „Писма” с  над 200 писма и пощенски картички на Елисавета Багряна; нейни фотографии  и репродукции на портрети (от художниците  Божидар Якац  и Иван Табаков);  репродукция на карикатура  от художника Александър Добринов от 1935г.; грамофонна плоча със стихове, изпълнявани от авторката, аудиокасети „Звукова енциклопедия”, в които стихотворенията се изпълняват от актрисата Лидия Вълкова, CD с някои от най-популярните песни, създадени по стихове на Багряна.

Изложени са и книги, представящи Багряна не само като автор, но и като преводач, и като редактор – „Антология на българската поезия” – в 3 тома.