Изложба „100 години българско кино“

0
373

В изложбата „ 100 години българско кино” Регионална библиотека „Хр. Смирненски” участва с книги, справочници,периодични издания, статии, албуми. Материалите са на български, руски и немски език. Подредени са хронологично, като проследяват развитието на българското кино през годините.
Изложени са и български филми на DVD, една малка част от богатата филмотека на Регионална библиотека.
И наред с материали, разкриващи 100 годишната историята на българското кино , са изложени творбите на млади сценаристи, които надяваме се, ще пишат историята на българското кино през следващите години.Това са киносценариите, участвали в „Южна пролет”. По някои от тях има вече заснети филми.
В презентация беше показана информация по темата и хронологично подредени кадри от най-известите, най-обичаните филми от българите, някои от тях с кратка информация.
Показани са интересни статии за първите прожекции на филми в Хасково. От тях става ясно, че Хасково може да претендира , че е първия град в България със собствено кино.Още 1901 г. хасковлията Христодор Арнаудов , фотограф, дърводелец, закупува от пътуващ чужденец „кинематограф” с 11 ленти. Урежда първите прожекции във фотоателието си за своето семейство и приятели . Филмите са били документални за Ривиерата за животинския свят в Африка. Истинско събитие за Хасково е общоградската безплатна прожекция на открито на 24 май 1902 г, предшествано от слово за живота и дейността на Кирил и Методий . Христодор Арнаудов пътува и прожектира филми в Чирпан, Стара Загора, Бургас, Харманли. За съжаление много скоро се разболява и е принуден да продаде своя „кинематограф”. В „Работнически вестник” от 1902 г. е публикувана обявата за продажбата на машината.