Изложба “Шедьоври на световното приложно изкуство”

0
534

С изложба „Шедьоври на световното приложно изкуство” РБ „Христо Смирненски” отбеляза Деня на занаятите – 29 юни. Деветте витрини на експозицията включват книги и албуми с фоторепродукции на някои от най-прочутите творби на майсторите – занаятчии от античността до наши дни. Всяка от витрините представя определен занаят – бижутерство, грънчарство, дърворезба, тъкачество, кожарство, стъкларство, резба върху кост и камък.


Централната витрина в изложбата е посветена на българското приложно изкуство. Наред с книги за прочутите ни тракийски и средновековни съкровища, в нея е показана и фоторепродукция на едно от най-големите открития на родната археология през последните години – златен „дъбов” венец на тракийски владетел от могилата Голяма Косматка край Шипка. Сред шедьоврите, заслужили овации и на Запад, са и уникалната керамична икона на св. Теодор Стратилат от X в., огърлицата от Преславското златно съкровище и Рафаиловият кръст от края на XVIII – началото на XIX в., който е великолепен образец на миниатюрна дърворезба.

Най – голямо внимание привличат албумите с регалии, в които са показани корони и скиптри на руски и западноевропейски владетели от началото на ХI- тидо средата на XIX в. Като безспорни шедьоври на ювелирното изкуство могат да бъдат определени Голямата и Малката императорска корона на Руската империя,златният императорски скиптър с диаманта „Орлов”, короната на датския крал Кристиан IV (1588 – 1648), диамантената шапка на Петър Велики (1682 – 1725), кактои короната на неговата племенница – императрица Анна Йоановна (1730 – 1740).Експозицията представя още албуми със забележителни образци на керамиката и килимарството от цял свят, както и мебели с изкусна дърворезбаот различни епохи и стилове. Любопитство предизвикват илюстрациите с фигури от най – стария известен килим в света – „Пазирик” от V в. пр. н. е.


Изложбата може да бъде разгледана в централното фоайе на библиотеката до края на август.