Изложба „От Леонардо до Пикасо – деца рисуват шедьоври”

0
659

Детски рисунки на световни шедьоври събраха малки и големи

  Над 50 детски рисунки, вдъхновени от шедьоври на световната живопис, украсиха фоайето на РБ „Хр. Смирненски” по случай празниците на града. Заради противоепидемичните мерки, изложбата „От Леонардо до Пикасо – деца рисуват шедьоври” бе открита пред сградата на библиотеката.

 Експозицията представя творби на възпитаници на арт школа „Пастело” към Военен клуб-Хасково с ръководители Даниел Русев и Калина Чакалова. Рисунките в изложбата не са опит за създаване на точни копия на прочутите шедьоври от XV до ХХ век, а представят света на големите художници през детските очи. Уникална е симбиозата между необремененото детско съзнание и безгранична фантазия, и професионалното виждане на световноизвестни майстори на четката. Сред тях са : „Мона Лиза” на Леонардо да Винчи, „Слънчогледите” и „Звездна нощ” на Винсент Ван Гог, „Целувката” на Густав Климт, „Момичето с ябълките” на Владимир Димитров – Майстора, „Водни лилии” на Клод Моне, „Балерините” на Едгар Дега и др. 

Децата от „Пастело” се запознаха с историята на световната живопис и нейните шедьоври по време на серия уроци в библиотеката, два от които се проведоха това лято.

Изложбата е част от  официалната програма на община Хасково по случай празниците на града. Тя може да бъде разгледана от всички желаещи до началото на октомври.