Изложба „Недялка Симеонова – вълшебница на цигулката”

0
291

Изложба „Недялка Симеонова – вълшебница на цигулката” бе открита по повод 42-то издание на музикалните дни на името на прочутата цигуларка и 115-годишнината от нейното рождение. 9-те витрини от експозицията проследяват най-важните моменти от живота и творчеството на Недялка Симеонова чрез книги, албуми, музикални записи, справочни и периодични издания от фонда на РБ „Христо Смирненски”.

Изложбата е със специалното участие на Държавен архив – Хасково и представя копия на документи, свързани с именитата цигуларка. Сред тях са: Указ на Народното събрание за удостояване на Н. Симеонова със званието „Заслужил артист” от 30 април 1950 г., нейни записки за бъдеща книга и съболезнователна телеграма от министър-председателя Антон Югов (1956 – 1962) по повод смъртта на цигуларката.

Внимание заслужават и други ценни експонати в изложбата като магнетофонна лента със записи на Н. Симеонова, дарени на библиотеката от сестра й Ана, а също и статии в американската преса от 20-те години с отзиви за „третата голяма цигуларка” от това време.

Представена е и излязлата наскоро първа био-библиография за Недялка Симеонова у нас, подготвена от Регионална библиотека – Хасково. Специална витрина е посветена на традиционните музикални дни, носещи името на световноизвестната изпълнителка.