Изложба „Модата през годините в Хасково”

Тържества за Деня на град Хасково 2009

0
324

На 7 септември 2009 г. от 11 часа, като част от  Тържествата за Деня на град Хасково, във фоайето на Регионална Библиотека „Хр. Смирненски” беше  открита изложба „Модата през годините в Хасково”. С едноминутно мълчание в памет на жертвите от трагичния инцидент в Охрид започна представянето на изложбата. Официалното откриване на експозицията, подредена в Регионалната библиотека „Христо Смирненски”, бе отменено. Изложбата включва над 80 материали. Сред най-атрактивните е немското списание „Ди моде” от 1892-1894 година, поръчвано от заможните хасковлии. Луксозното издание е дарено на библиотеката през 1960 година. Модните списания, които са пристигали от Париж и Лондон в Стопанското училище в Хасково, също са представени в изложбата. С тях са се обучавали 15-те момичета от училището. Фотографиите в списанието са черно-бели. Под всеки модел  е записано в какъв цвят може да се изпълни поръчката.Зад витрините са подредени брошки, ветрила, обувки, блузки и плисирана пола. В изложбата са показани и слънчеви очила, изработени през 1940 година.Посетителите ще могат да видят и обяви на модни ателиета, публикувани във вестниците „Утринна поща”“, „Хасковски утринна поща”, издавани през 1924-1932 година, както и в. „Стопански бюлетин” от 1941 година. Експозицията включва и две рокли, ушити през миналия век. Фоайето на билиотеката красят сватбена рокля в цвят пепел от рози, изработена през 60-те години. Другият експонат е абитуриентска рокля от 80-те години на 20 век.Идеята на изложбата е да покаже, че модата винаги е заемала значителна част от живота на хасковлии, кометира директорката на културното средище Тонка Койчева.

Експозицията разказва с малко думи и повече визия как са се обличали българите и в частност нашите съграждани от края на 18-ти век до сега. Тя проследява промените в облеклото на хасковлии и как то се е повлиявало от модата в тогавашна модерна Европа и нейните велики дизайнери като Коко Шанел, чиито мъдри модни съвети се прокрадват на няколко места сред експонатите. Сред изложените вещи са и две уникални рокли от края на миналия век, едната от които е сватбена, а другата – абитуриентска.

За атмосферата допринасят и изложените сканирани табели на старовремски ателиета за прически и рекламни обяви на магазини за модерно облекло от 1923 г. до 1941 г., публикувани във вестник „Утринна поща”. Сред ценните предмети в изложбата е и оригинално издание на немското модно списание „Die Mode” от 1892 г., което е принадлежало на хасковлия. „Чрез него кокетните дами и господа са можели да си избират и поръчват дрехи и аксесоари като по каталог”- разказа  главният библиотекар Кирилка Страшникова.