Изложба „Близки във времето и пространството”

0
543
????????????????????????????????????

Пътуващата изложба „Близки във времето и пространството”, олицетворяваща силата на културното наследство да свързва хора и места отвъд време и граници, е подредена в централното фоайе на Регионална библиотека „Хр. Смирненски” – Хасково. Изложбата гостува в нашия град от 28 юни до 5 юли 2013 г.

 

„Близки във времето и пространството” започва в България, но за посетителите тя представлява културен портал към останалата част на Европа. Тя разкрива внимателно подбрани културни символи на всеки един от осемте български града и подканя посетителите да потърсят повече информация на сайта на Европеана.  Изложбата показва също и европейски град – сроден на всеки един от българските градове като показва предмет или място от този град с подобна културна, научна, историческа или религиозна значимост.

Изложбата „Близки във времето и пространството” свързва един от символите на нашия град ”Св. Богородица”, покровителка на гр. Хасково с френския град  Лурд и неговия символ „Светилището на Богородица”

Европеана – www.europeana.eu – дигиталната библиотека, архив и музей на Европа. Към момента, тя осигурява достъп до 27 милиона книги, рисунки, филми, записи, фотографии и архивни документи на 29 езика. Тя представлява 2,200 малки и големи организации-партньори, включително и тези, съхраняващи всички големи национални колекции като Музея „Рикс” в Амстердам, Британската библиотека в Лондон и Музея на история на изкуствата във Виена.

От 2008 г. до този момент в Европеана са качени повече от 30 000 български материала онлайн.  Регионална библиотека „Хр.Смирненски” – Хасково, с дигиталната колекция ”Старо Хасково”,е част от огромния свят на Европейския дигитален музей и библиотека – ЕВРОПЕАНА.