„Живописно лято” украси библиотеката с шедьоври на живописта

0
794

Тематична изложба под надслов „Живописно лято” е подредена в централното фоайе на РБ „Хр. Смирненски”. Тя включва репродукции на летни пейзажи и натюрморти на над 60 български и чуждестранни художници, творили от XVI век до наши дни. Албумите и листовата графика от фонда на отдел „Изкуство” показват много от шедьоврите на световната живопис като „Бели водни лилии” и „Закуска на тревата” на Клод Моне, „Следобедна почивка” и „Път с кипариси” на Ван Гог, „ Утро в боровата гора” на Иван Шишкин, „Летен пейзаж” на Василий Кандински и др.

Изложбата проследява хронологично развитието на европейската живопис чрез творбите на някои от най-добрите майстори на четката като Питър Брьогел – Стария, Клод Лорен, Томас Гейнзбъро, Камий Коро, Иван Айвазовски, Исак Левитан, Пиер Бонар, Пабло Пикасо и др. Най-голямо място е отделено на вдъхновените от цветовете на лятото френски импресионисти и на руските художници – „передвижници” от втората половина на XIX в. Българската живописна школа е представена от Захарий Зограф,  Владимир Димитров – Майстора, Златю Бояджиев, Атанас Михов, Димитър Гюдженов, Николай Райнов, Никола Петров и др.

Сред показаните репродукции са и акварели на първия известен хасковски художник Димитър Иванов – Лицо, който е рисувал основно пейзажи. Любопитно е, че двама от представените в изложбата живописци са работили като библиотекари. Това са „енциклопедистите” Сирак Скитник и Николай Райнов, който е бил главен библиотекар на  Народна библиотека – Пловдив през 1922 – 1927 г.