Денят на градинаря

0
24

Денят на градинаря в България се чества на 1 август. Празникът „Ден на градинаря“ започва да се празнува отново през 1993 в гр. Брезово. Ако обичате растенията, умеете да общувате и да се грижите за тях, днес е вашият ден. Страстта към цветята, зеленчуците и овошките трябва да ти идва отвътре, затова от всеки човек градинар не става. Затова тези, които нямат двор или голяма градина, се развихрят дори и в малкия градски апартамент или тясното балконче. Други правят чудеса от цветни алпинеуми сред бетона. Трябва само обич и желание да твориш с двете си ръце.

Градинарите си имат и свой светец – Свети мъченик Фока. Той е наричан градинар, защото си направил градина близо до морето и посадил в нея различни зеленчуци, продавал ги и по такъв начин осигурявал препитание за себе си и за бедните. Част от зеленчуците от своята градина той слагал край пътя, за да могат да ги взимат всички минаващи.
Регионална библиотека притежава богато разнообразие от книги и статии в помощ на градинарите. По случай празника в читалня „Точни и приложни науки” сме приготвили за вас витрина с по-интересните книги и периодични издания за изкуството наречено градинарство. Заповядайте !