Библиотеката с ново дарение от чужбина

0
625

Поредна ценна пратка с албуми, книги, музикални записи, репродукции на картини и брошури получи отдел „Изкуство”.  Щедрият подарък отново е от нашата сънародничка в Германия Вайолет Пенева, която е сред най-големите и дългогодишни дарители на Регионална библиотека. Тя живее от десетилетия в немския град Халберщат и е бивш класически музикант с над 40-годишен стаж. Роднина е на цигуларката Димитрина Табакова – най-добрата ученичка на проф. Недялка Симеонова.

Новото дарение за отдел „Изкуство” включва грамофонна плоча на „Балкантон” на световноизвестната хасковска виртуозка, а също и над 30 компактдискове и DVD-та с аудио и видеозаписи на класически инструментални творби и оперни постановки. Те са в изпълнение на някои от най-големите певци, диригенти, пианисти и цигулари от втората половина на ХХ в. до наши дни  – Мария Калас,  Джулиета Симионато, Невил Маринър, Пинкас Цукерман, Клаудио Абадо, Валерий Гергиев, Глен Гулд, Чечилия Бартоли, Кирил Манолов,  Борис Гилтбург, Денис Мацуев, Юджа Ванг и др. В чест на 100-годишнината от рождението на Мария Калас  дарителката е изпратила компактдиск с арии от опери на Вагнер, Верди и Понкиели, както и пълен запис от 1959 г. на операта „Джоконда” в Ла Скала, в която прочутото сопрано пее главната партия. Безценен за библиотеката е великолепният илюстрован албум на английски „Музеите на Ватикана”. На фона на техните разкошни зали и интериор са представени 100 безсмъртни шедьовъра  – от древноегипетско до модерно изкуство.

Ценно попълнение за фонда на отдел „Изкуство” е и албумът, посветен на творчеството на френската художничка от края на XIX век Берт Моризо (1841–1895). Тя е единствената жена-живописец, която участва в скандалната първа изложба на импресионистите през 1874 г.  Моризо получава признание за таланта си още приживе. През 1894 г. френското правителство откупува нейната картина „Млада жена в бална рокля”. Две години след смъртта на художничката Академията за изящни изкуства в Париж започва да приема жени. Ценна придобивка за библиотеката е и албумът с 250 избрани платна на световноизвестни майстори на четката, които се пазят в Музея на изкуствата в Базел.

Значителна част от полученото дарение са материали за патриарха на българската класическа музика Панчо Владигеров (1899–1978)  – книги, записи, концертни и музейни брошури. Дългогодишно приятелство свързва дарителката ни Вайолет Пенева с неговите потомци, затова и един от дисковете с музика на големия наш композитор е с посвещение до нея и дъщеря й Ани „от цялото домочадие Владигерови”. Дарените материали ще бъдат включени във витрината, която отдел „Изкуство” подготвя по случай 125-годишнината от рождението на Панчо Владигеров на 13 март. „Пожелавам на читателите и слушателите „звездни” часове или мигове в света на изкуствата!  Да им се стоплят сърцата”!  – пише в писмото си до отдела Вайолет Пенева. Благодарим на щедрата ни дарителка от тяхно и наше име като й пожелаваме здраве, творческо вдъхновение и нови, вълнуващи срещи с голямото изкуство!