Алън Милн (1882-1956)

0
156

Алън Александър Милн е английски писател, известен с книгите си за говорещото плюшено мече Мечо Пух и с детски стихотворения, някои от които също са за Мечо Пух и неговите приятели. Той е роден в Шотландия на 18 януари 1882 г., но израства в Лондон, в частното училище на баща си Джон Вайн Милн. Учи в Уестминстърското училище и в Тринити Колидж в Кеймбриджкия университет. Докато е там, публикува в студентското списание „Гранта”. Милн става сътрудник, а по-късно и помощник-редактор в хумористичното британско списание „Пънч”.

Алън Милн става световноизвестен с двата си вълшебни романа „Мечо Пух” (1928 г.) и „Къщичката в къта на Пух” (1928 г.). В тях оживяват плюшените играчки на сина му Кристофър Робин. Приключенията на Мечо Пух, Прасчо, Тигър, Йори, Кенга, Бухал и Зайо са весели и поучителни. След смъртта на Милн, правата върху героите от „Мечо Пух” са продадени на Уолт Дисни, който прави няколко анимационни филма за Мечо Пух.

Мечо Пух има много чудесни неща за разказване любов, приемане и доброта към другите. Ето някои незабравими цитати:

 • Ако някога дойде ден, в който не сме заедно, трябва да знаеш някои неща…Ти си по-смел, отколкото вярваш, по-силен, отколкото изглеждаш и по-умен, отколкото си мислиш. Но най-важното нещо е, че независимо дали сме разделени, аз винаги ще бъда там за теб и винаги ще те обичам.
 • Ако ти живееш сто години, аз искам да живея сто години без един ден, така че никога да не живея без теб.
 • Понякога поставяш стени около себе си, не за да отблъснеш хората, а за да видиш на кого му пука достатъчно, за да ги разбие.
 • Обещай ми, че никога няма да ме забравиш, защото ако си помисля, че ще го направиш, никога няма да мога да си тръгна!
 • Прасчо пита Мечо Пух:
  – Пух, какво е любовта?
  – Това, което означава всичко за теб – отговори Пух.
  – А до края ли продължава? – попита Прасчо.
  – Не – отвърна Пух, – продължава дори  ПО-ДЪЛГО, защото тя е безкрайна!
  – И значи тя е по-велика от всичко? – попита пак замислен Прасчо.
  – Не Прасчо, пак не разбра – ТИ СИ ПО-ВЕЛИК ЩОМ ОБИЧАШ, тя те прави такъв!!!