FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Културен календар Юли 2013

Изложба „Близки във времето и пространството”

 Пътуващата изложба „Близки във времето и пространството” , олицетворяваща силата на културното наследство да свързва хора и места отвъд време и граници, е подредена в централното фоайе на Регионална библиотека „Хр.Смирненски”-Хасково. Изложбата гостува в нашия град от 28 юни до 5 юли 2013 г.

 

„Близки във времето и пространството” започва в България, но за посетителите тя представлява културен портал към останалата част на Европа. Тя разкрива внимателно подбрани културни символи на всеки един от осемте български града и подканя посетителите да потърсят повече информация на сайта на Европеана.  Изложбата показва също и европейски град – сроден на всеки един от българските градове като показва предмет или място от този град с подобна културна, научна, историческа или религиозна значимост.   
 
Изложбата „Близки във времето и пространството” свързва един от символите на нашия град”Св.Богородица”, покровителка на гр.Хасково с френския град  Лурд и неговия символ „Светилището на Богородица”
 
Лурд е градът на чудесата. И точно заради това френското градче е световен център на поклонничеството за християните. Населението му е 15 000 души, но годишно на това свято за католицизма място се стичат над 5 млн. богомолци и туристи. Лурд е в подножието на Пиренеите в Югозападна Франция. Заобиколен е от долини, а през него минава реката Гав де По. В деня на Възнесение Господне болни от неизлечими болести се стичат в града с надеждата да се излекуват. Според католиците в Лурд са станали 68 чудеса. Дори Йоан Павел Втори се поклони пред извора на Богородица край града.
Една от най-разтърсващите легенди за Лурд се е случила преди 150 години. Тогава малкото момиче Бернадет Субиру, водено от напътствията на самата Богородица, открива извор с лечебна сила. Бернадет е родена на 7 януари 1844 г. в град Лурд. Тя израства в бедно семейство и е най-малката от общо 9 деца. Бернадет боледува от астма, не знае да чете и пише, но е красива и с добра душа. Тя казва, че Дева Мария й поверява свещената мисия, защото "е една обикновена девойка". "Видях жена, облечена в бяло", разказва развълнувана Бернадет, след като на 11 февруари 1858, докато се разхожда близо до пещерата Масабиел, й се явява Богородица. "Аз съм непорочното зачатие", казала жената в бяло. Оттогава Бернадет вижда Божията майка 18 пъти. Посланието, което й отправя Дева Мария, е да копае на посочено от нея място в пещерата, докато не достигне до лечебния извор. И това наистина се случва, водите бликнали изведнъж и били лековити.
 
 
 
 От 2008 г. до този момент в Европеана са качени повече от 30 000 български материала онлайн.  Регионална библиотека „Хр.Смирненски” – Хасково, с дигиталната колекция ”Старо Хасково”,е част от огромния свят на Европейския дигитален музей и библиотека – ЕВРОПЕАНА.