FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Културен календар Април 2012

 

Изложба

 

Четири десетилетия „Южна пролет”

 

18.4.2012

Фоайе на РБ ”Хр.Смирненски”

 

 

 Откриване на изложбата :

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Премиера на книгата „Аз искам да те помня все така”,

 

Любовта на Димчо Дебелянов в стихотворения и писма 

 

 

представена от Пламен Тотев – управител
на издателство „Персей” 

  Луксозното издание събира любовните шедьоври на Димчо Дебелянов – вечни стихове и непознати писма, адресирани до жените, които е обичал и които са вдъхновили неувяхващите му творби. Сред неговите музи са красавици, които имат неговите интереси и изповядват неговите мечти, има и актриса, която след това прави световна кариера в нямото кино. Нека надникнем в тези романтични истории, за да преоткрием човека и поета Димчо Дебелянов и да прочетем с нов поглед лирическите му шедьоври.
 Книгата изнася непознати факти около съдбата на поета и жените, които е обичал. Някои от тях се публикуват за пръв път. Изданието включва архивни снимки на героите в тези истории, а стиховете на поета са илюстрирани с великолепните картини на Ралица Денчева от серията й „Българските мадони”.
Включени са всички любовни стихове на Дебелянов, а в специално приложение накрая на книгата – и нелюбовните му шедьоври, сред които са и всички произведения от матуритетната програма. По този начин изданието е подходящо както за почитателите на класическата лирика, така и за изучаващите творчеството на поета.

 

Моменти от представянето :

 

 

 

 

 


 

 
 
Представяне на романа
Даот Николай Табаков
http://nikolaitabakov-bg.net/images/roman_da2011.jpg
На бял свят се появи новата книга на Николай Табаков и каза: „ДА!“. Защото романът наистина се нарича „Да“ и се интересува от нещо крайно нетипично – от абсолютното утвърждаване на този наш (нашенски) шаткав живот.
От познатия ни живот, в който най-често проклинаме или се оплакваме. И има защо. Но в случая авторът категорично отказва да се занимава с мрачни погледи.
Той се занимава с „ДА“. На страниците на тази книга един човек се пита: „Защо съм?“. Друг отговаря. Трети замеря чудесната ни държава с барикади. Четвърти рисува.
Хора се обичат и хора се разделят... Търсят себе си.
Не се ли търсим всички ние? И не се ли питаме: „Защо сме?“
А е толкова просто. Просто като „ДА“!

 


 

ХХХX Литературни дни “Южна пролет” – Хасково 2012 г.
Национален конкурс за дебютна литература

 

40-тото издание на Литературните дни "Южна пролет" бе официално открито. "Южна пролет е традиция и вече история. Дано сме живи и здрави, за да продължим да градим тази история", каза в словото си кметът на Хасково Георги Иванов.

Участниците в националния конкурс за дебютна литература "Южна пролет" се състезават в жанровете поезия, проза и киносценарий. Дебютантите от Хасково са двама - Петя Янчева и Кристина Овчарова. Най-малката участничка е 16-годишната Галена Стоянова от Русе, която се представя с роман от 200 страници.

Проф. Боян Биолчев е председател на журито, което ще оценява дебютантите. Негови членове са проф. Валери Стефанов, кинорежисьорът и продуцент Иван Павлов, литературният критик Ани Бурова и хасковската поетеса Ели Видева.
На наградените община Хасково ще присъди звание "лауреат", бронзова статуетка "Пегас" и финансова награда в размер на 1000 лв. в четирите жанра.

Ще бъде присъдена и наградата "Александър Паскалев" за цялостен принос в областта на литературата и изкуството, като председател на журито за този приз ще е секретарят на община Хасково Атанас Димитров.

Среща - разговор на дебютантите с журито на
националния конкурс „Южна пролет”

 

  

 


 

 

 

2 април - Международен ден на детската книга

 

 

Детският отдел на РБ "Хр. Смирненски" и учениците от СОУ "В. Левски" гостуваха на ЦДГ "Зорница".

На Международния ден на детската книга - 2 април, четвъртокласниците прочетоха на малките палавници едни от най-хубавите приказки.