FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Културен календар Mарт 2010

 

 

------------------------------------------------

По повод 2 април – Международен ден на детската книга

Детски отдел на Регионална библиотека „Христо Смирненски"
 
Организира:
 
1. Семейна среща с участието на родителите и учениците от 1-ви клас на ОУ”Св.св. Климент Охридски” на тема: “Вече мога да чета сам, за празника голям”
27 март от 10 и 11.30 часа
 
2.Изложба “ 205 години от рождението и 135 години от смъртта на Ханс                   Кристиан Андерсен “
 
3. Дни на Отворените врати -27 март и 1 април
 
2 април се отбелязва като Международен ден на детската книга в цял свят. Над 50 години този празник вдъхновява у децата любов към четеното и детската книга.
 
Тази година по инициатива на НМД и АБК България се присъединява към отбелязването на този ден. Ние се обръщаме към всички, за които децата са ценност и грижа, с едно простичко послание „Подарете на детето си книга – подарете му празник!”
Вярваме, че както казва една крилата мъдрост, „дори и най-дългият път започва с първата малка крачка”. Големите промени не се случват изведнъж. Всички знаем, че четенето и мястото на книгата в живота на децата ни е от изключителна важност за тяхното развитие и израстването им като знаещи, можещи и успешни хора.
И затова всички ние полагаме усилия да им помогнем да намерят пътя към своята книга. Няма нищо по-лесно и по-истинско от това да подарим на детето си една книга.
Защото така ние му подаряваме не просто книга, а правим нещо повече:
- подаряваме му послание „хубаво е да се чете”
- подаряваме му любов „обичаме те и затова ти даваме тази книга”
- подаряваме му ценност „тук ще намериш важните неща за теб”
- подаряваме му празник – 2 април е специалният ден за теб и книгите, направени специално за теб!
И правим всичко това, защото те обичаме и защото ни е грижа.
 
 Защо правим тази кампания?
С тази кампания искаме:
- да обърнем внимание върху проблема за четенето и качеството на детската литература като инструмент за личностно развитие на децата.
Децата ни днес разполагат с огромно количество информация. Те знаят много, но знанието без ценност е опасно. Умението да четат им дава ценностната координатна система, в която знанието може да бъде подредено и по този начин да разберат по-добре себе си, светът, който ги заобикаля и да намерят своя собствен път.
- да създадем позитивни нагласи у децата към четенето и книгата като цяло
Четенето не е просто техника, а умение да се разбира прочетеното. И е важно да успеем да покажем на децата си, че то е процес на самоопознаване и опознаване на другите, ключ към човека до теб.
- да подскажем на родителите да използват възможностите, които книгата дава, за да общуват по-интензивно с децата си.
Книгата е прекрасен мост между нас и децата ни във време, в което все повече се отдалечаваме едни от други. Тя ни приближава един към друг в едно общо пространство на въображение, разбиране и игра.
- да напомним на възрастните, че отговорността за изграждането на връзката между децата и книгите е наша.
Успехът на този процес зависи от подкрепата на семейството, училището, медиите, издателствата, библиотеките и социалната среда като цяло. Защото в противен случай всеки от нас би се чувствал самотен и несподелен в стремежа си да изгради тази връзка.
  
Надяваме се и ще направим всичко възможно да превърнем отбелязването на този ден в традиция, която ясно показва и повишава ценността на книгата в света на детето.
Нека го направим заедно !
Подарете на детето си книга – подарете му празник!

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА

 

 “ХРИСТО СМИРНЕНСКИ”

представи
 
18 март 2010 г. Четвъртък              РБ“ХРИСТО СМИРНЕНСКИ”
                                           от 18 часа                                            Читалня 1