FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Културен календар Януари 2010

 

      Министърът на културата Вежди Рашидов представи новата книга със свои интервюта и коментари "Изкуство и власт". На въпросите на известни журналисти талантливият скулптор е отговарял преди да заеме високия пост - от 1990 до 2002 година.    В книгата са публикувани и отзиви на негови приятели и колеги. Мили думи са написали Йордан Радичков, Стефан Цанев, Любомир Левчев, Мирослав Севлиевски, Любен Дилов - син, Светлин Русев, Христо Калчев и др.   

    На срещата в зала Хасково присъстваха народни представители, кметът Георги Иванов, зам.-кметът Татяна Димитрова, областният управите Румен Данев, политици и културни дейци.

     Министър Рашидов, който е роден в Димитровград, представи своето виждане за културата и ролята на твореца в днешно време. "Винаги съм обичал да хапя тези, които са на власт, но поех кръста на министерското място, понеже смятам, че нещо трябва да се промени в живота на хората в България", коментира Рашидов.

 

 ----------------------------------------------------------

 

  

 

   Изложба по случай 125 години от рождението на видния наш учен проф. д-р Асен Златаров организира Регионална библиотека "Христо Смирненски".

Копия на много трудове, публикации, литературни творби, снимки и спомени на основоположника на биохимията в България могат да се видят във фоайето на библиотеката. "Универсалният учен", както е наричан Асен Златаров, е сред най-изтъкнатите имена в културния елит на своето време и след това. Хасковлията е автор на редица литературни статии, проза и един роман. Преподавал е като професор в Софийския университет.    Чрез изложбата целим да подчертаем мястото и ролята на Асен Златаров в живота на Хасково и на България

 


 

----------------------------------------------------------

 

     Изложба от снимки от старо Хасково , във връзка с 90 години от рождението на Георги Петков, е подредена във фоаето на библиотеката .