FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Културен календар Декември 2009

--------------------------------------------------
22.12.2009г. - Ден на отворените врати в библиотеката
 
Регионалната библиотека организира за пореден път тази година Ден на отворените врати. В рамките на инициативата всеки може да стане читател без абонаментна такса. Другото предимство е, че закъснелите с връщането на книгите могат да се разминат без глоба. По всяко друго време членският внос за година в културното средище е 5 лева, за ученици - 3 лева, а за пенсионери - безплатно.
Всеки, който днес се разходи до регионалната библиотека,  може да види и постоянната  изложба подредена във фоайето й. Тя е подредена още миналата година и съдържа книги от златния фонд на библиотеката. Сред тях са "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, "Ад" на Данте Алигиери и "Робинзон Крузо" на Даниел Дефо.
Най-старите книги в хасковската библиотека са "История на българския народ" и "Веда словенахъ", които са издадени през 1881 година.
 
--------------------------------------------------
 
-------------------------------------------------------------
 
Изложба „Вълшебствата на коледната елха"
 
 
, сътворена от децата на град
 
Хасково
 
 Над 100 елхички и тяхната коледна украса изработиха малчуганите от 16-те детски градини в Хасково. За изработката бяха използвани подръчни материали и методите на приложните изкуства. Елхички от хартия, пластмаса, полиетилен и естествени материали с десетки видове украси, са представени във фоайето на Регионална библиотека „Христо Смирненски“.
 
 
     Изложбата бе съпътствана от коледна програма в която участие взеха и децата от дом „Надежда“. Подобна инициатива се реализира за пръв път.
 
 
 
 
     Целта е децата да се почувстват част от коледния дух и се стимулира творчеството в тях, коментира началникът на отдел „Образование и култура“ към община Хасково Ани Йорданова.
 
 
 
Заповядайте на изложбата  !
 
 
------------------------------------------------------------- 
 
 
 
Литературно - творческа игра „Най -новата Коледна приказка"
 
 
 
 
с ученици от трети клас на ОУ „Климент Охридски"
 
 18 декември 2009г.     15.00 ч.,  РБ „Хр. Смирненски"
Детски отдел
 -----------------------------------------------------------
 
Регионална Библиотека "Хр.Смирненски"
 и
Театрална група при Младежки център
представиха
 
“ Довиждане, дъще! “
Среща- разговор с автора  Димитър Никленов
 
 Среща с Димитър Никленов и представяне на неговия моноспектакъл „Довиждане, дъще!" се състоя в Регионалната библиотека „Христо Смирненски". Срещата е организирана от  Регионална библиотека „Христо Смирненски" и Театралната школа при Младежкия център . 
“Довиждане ,дъще!” e моноспектакъл по Димитър Никленов. Темата е за това как най-близките хора в семейството възприемат различните от тях. Как майката не може да понесе,че дъщеря й има влечение към собствения си пол. Всички мисли и терзания, които я връхлитат в този миг на откровеност при бягството й от различния свят, от различните нрави и различните хора. А дали можем да избягаме от действителността? Възпитаничката наРумяна Георгиева отТеатралната школа при Младежки център се справи отлично с ролята си и заслужено беше изпратена с аплодисменти от публиката.
Димитър Никленов е роден на 3 октомври в с. Црънча, община Пазарджик. Автор е на десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми, излъчени по БНТ, радиопиеси и драматизирани приказки за БНР и Радио Стара Загора. Негови пиеси за деца са поставяни в куклените театри на Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Търговище и др. Приказки и пиеси от Димитър Никленов са превеждани на персийски, английски, френски, испански, турски, руски и в Македония. Член е на СБП.Тази година писателят Димитър Никленов отбелязва 60 години .

--------------------------------------------------------------------------------------------

Регионална Библиотека "Хр.Смирненски"
ИК " ЖАНЕТ 45 "
представиха
 
Петър Анастасов 
и 
новата му книга
„Хубава и проклета си”
  
 Пиша само когато не мога да не пиша, признава  пловдивският поет Петър Анастасов. Той бе в Хасково за представяне на новата си книга „Хубава и проклета си”. Петър Анастасов бе дългогодишен директор на пловдивското издателство „Хр. Г. Данов”.