FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Културен календар Октомври 2009

1 ноември - Ден на народните будители

Регионална библиотека "Христо Смирненски" представя:

Изложба " 165 години от рождението на Капитан Петко войвода "

30.10.2009 г. - 30.11.2009 г

Централно фоайе

Изложба по повод 165-та годишнина от рождението на Капитан Петко войвода е подредена  в Регионална библиотека "Христо Смирненски". Във фоайето на културното средище могат да се видят книги и статии за българския революционер

Поместен е и снимков материал на паметниците на Капитан Петко войвода в страната. Те са над 22. За най-представителен се смята този в Хасково, който е открит през 1963 година и е дело на Стою Тодоров.

Посетителите на изложбата могат да прочетат и текстовете на песните, посветени на националния герой.
Изложбата ще остане във фоайето на регионалната библиотека до 30 ноември.

 

 

" Будителите на Хасково "

Във връзка с 1 ноември - Ден на народните будители Регионална библиотека "Христо Смирненски" Хасково –Детски Отдел  организира Беседа " Будителите на Хасково "

29.10.2009 г.  14 часа

Детски Отдел

 

 

Поезия от сърцето рецитира пред хасковлии поетът Петко Братинов

 

70-годишен юбилей чества преди няколко дни поетът Петко Братинов. По този повод той гостува на 21.10.2009 г.в Регионална библиотека "Христо Смирненски" Хасково и прочете пред присъстващите някои от най-бележитите си произведения.

        Пред любителите на поезията литературният критик Благовеста Касабова похвали творчеството на писателя от Севлиево. "През годините не съм писала много за него, но написаното сега идва направо от сърцето", сподели развълнувано тя.

След топлите думи на Касабова Петко Братинов прочете някои от любимите си стихове, във всяко от които проличава белег от изпитана радост и мъка през живота. Пред хасковската публика той сподели, че се радва, когато вижда, че все още има хора, интересуващи се от поезия - било пишещи или само четящи.

"Разочарованието от физическия живот е едно, а разочарованието от духовния е нещо страшно", каза авторът. Той благодари за това, че срещата се осъществи не в някоя огромна зала, а на идеалното място - "сред толкова много книги".

Петко Братинов е автор на 15 поетични книги, между които "Обратни мисли", "Небето в мене", "Насаме с далечината", "Смъртта на огъня", "Привлечен от свещта", "Вкусът на пепелта".

        Носител е на литературната награда "Пеньо Пенев" – Димитровград 2006 г.