FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Културен календар Септември 2009

Тържества за Деня на град Хасково 2009

Изложба "Модата през годините в Хасково"

   На 7 септември 2009 г. от 11 часа ,като част от  Тържествата за Деня на град Хасково , във фоаето на Регионална Библиотека "Хр.Смирненски" беше  открита Изложба "Модата през годините в Хасково ". С едноминутно мълчание в памет на жертвите от трагичния инцидент в Охрид започна представянето на изложбата . Официалното откриване на експозицията, подредена в Регионалната библиотека "Христо Смирненски", бе отменено.Изложбата включва над 80 материали. Сред най-атрактивните е немското списание "Ди моде" от 1892-1894 година, поръчвано от заможните хасковлии. Луксозното издание е дарено на библиотеката през 1960 година. Модните списания, които са пристигали от Париж и Лондон в Стопанското училище в Хасково, също са представени в изложбата. С тях са се обучавали 15-те момичета от училището. Фотографиите в списанието са черно-бели. Под всеки модел  е записано в какъв цвят може да се изпълни поръчката.Зад витрините са подредени брошки, ветрила, обувки, блузки и плисирана пола. В изложбата са показани и слънчеви очила, изработени през 1940 година.Посетителите ще могат да видят и обяви на модни ателиета, публикувани във вестниците " Утринна поща", "Хасковски утринна поща", издавани през 1924-1932 година, както и в. "Стопански бюлетин" от 1941 година.Експозицията включва и две рокли, ушити през миналия век. Фоайето на билиотеката красят сватбена рокля в цвят пепел от рози, изработена през 60-те години. Другият експонат е абитуриентска рокля от 80-те години на 20 век.Идеята на изложбата е да покаже, че модата винаги е заемала значителна част от живота на хасковлии, кометира директорката на културното средище Тонка Койчева.

Експозицията разказва с малко думи и повече визия как са се обличали българите и в частност нашите съграждани от края на 18- ти век до сега. Тя проследява промените в облеклото на хасковлии и как то се е повлиявало от модата в тогавашна модерна Европа и нейните велики дизайнери като Коко Шанел, чиито мъдри модни съвети се прокрадват на няколко места сред експонатите. Сред изложените вещи са и две уникални рокли от края на миналия век, едната от които е сватбена, а другата - абитуриентска.

За атмосферата допринасят и изложените сканирани табели на старовремски ателиета за прически и рекламни обяви на магазини за модерно облекло от 1923 г. до 1941г., публикувани във вестник "Утринна поща". Сред ценните предмети в изложбата е и оригинално издание на немското модно списание "Die Mode" от 1892 г., което е принадлежало на хасковлия. "Чрез него кокетните дами и господа са можели да си избират и поръчват дрехи и аксесоари като по каталог"- разказа  главният библиотекар Кирилка Страшникова.

 

Представяне на „Моята детска книга за Хасково” със стихове и разкази на деца от  град Хасково

   На 8 септември от 11:00 ч. в зала "Хасково" Регионална Библиотека "Хр.Смирненски" организира Представяне на „Моята детска книга за Хасково” със стихове и разкази на деца от  град Хасково.

Малчугани рисуват Хасково в книга

Детска книжка с рисунки на тема "Какво знаем на Хасково" изработиха децата от 1-ва, 3-та детски градини и 15-то обединено детско заведение. Творбите са селектирани от целогодишния конкурс за рисунка който вървеше в трите забавачници. Най добрите рисунки се отпечатват в книжката. От 4 години организираме такива конкурси, като всяка година той се провежда в по три детски заведения, казаха организаторите от община Хасково. Книжките са отпечатани безплатно от Регионална библиотека "Христо Смирненски". Те ще бъдат раздадени на децата от забавачниците. Тържеството на малчуганите в зала "Хасково" бе уважено от председателя на общинския съвет Делян Делчев и зам.кмета Татяна Димитрова.

Статуята "Св. Богородица", хасковския театър, сградата на общината, новия мост на бул. "Освобождение", зоопарка и алеята на Кенана - това са само част от забележителностите на Хасково, които малчугани от три детски градини нарисуваха в книжка.

Изданието, което носи името "Моята книжка за Хасково" бе представено официално днес по случай Деня на града.  В книжката малчуганите на възраст от 4 до 6 години разказват в стихотворна форма кои са любимите им места в града, където обичат да  лудуват на воля.

"Обичам Хасково, защото съм роден тук, обичам Хасково, защото тук са моите родители и приятели", са написали малките на страниците на своето творение, изпълнено със спомени за весели игри, танци и детски мечти за бъдещето.

С трудната задача да нарисува монумента "Св. Богородица" се е справил 6-годишният Христо Колев от ОДЗ "Ян Бибиян". "Обичам всички места и паркове в Хасково, най-вече Кенана", сподели пред малкия художник и колкото и да се чуди не можа да се сети за нещо, което не му харесва в родния град.

На представянето на книжката в зала "Хасково" днес присъстваха председателят на Общинския съвет Делян Делчев, заместник–кметът Татяна Димитрова, директорът на РБ "Христо Смирненски" Тонка Койчева, културни дейци и общественици.

 

 

 

„Приказки под дъгата” – драматизации, представени от деца

   На 9 септември 2009 г. от 11 часа ,като част от  Тържествата за Деня на град Хасково , Регионална Библиотека "Хр.Смирненски" представи „Приказки под дъгата” – драматизации, представени от деца .

 

Среща – разговор с писателката Теодора Димова

   На 10 септември от 17.30 ч. в зала "Хасково" Регионална Библиотека "Хр.Смирненски" организира  Среща – разговор с писателката Теодора Димова

 

 

“Осъдени души" за Регионална библиотека "Хр.Смирненски"

С уникална кожена подвързия в черно и червено на старо издание на романа на Димитър Димов "Осъдени души" се сдоби Регионалната библиотека в Хасково. Книгата бе връчена на директорката Тонка Койчева от френската подвързвачка Мари Жозеф при срещата на хасковската публика с нашумялата писателка Теодора Димова, дъщеря на именития автор.

Svejo.netLubimi.comWeb-bg.comPing.bgPipe.bgNoviniteDnesIT.Linkovetemamaiaz.com

dao.bgDobavi.comBgHot.netDiggDeliciousFacebookYahoo My WebGoogle Bookmarks

 

 

Вземи бутон за твоя сайт